Građani imaju pravo znati | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Građani imaju pravo znati

GONG je pozvao Predsjednicu Republike i medije da svojim jasnim i neovisnim djelovanjem osiguraju povećanje kvalitete izborne kampanje i stabilnost političkog sustava.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: GONG

  • A
  • +
  • -

Uoči službenog početka izborne promidžbe, GONG je pozvao Predsjednicu Republike da prije izbora koji će se održati 8. studenog 2015. godine, precizno pojasni kriterije i logiku kojom će se voditi u povjeravanju mandata kako bi se izbjegla proceduralna i ustavno-pravna neizvjesnost nakon proglašenja rezultata izbora. 

Još uvijek postoje otvorena pitanja oko procedure povjeravanja mandata za sastavljanje Vlade, pa tako način provođenja konzultacija nije precizno propisan, a potpisi novoizabranih zastupnika nisu ustavna kategorija, nego su se ustalili kao običaj zbog čega ne obvezuju Predsjednicu Republike kao ni same zastupnike. IZ GONG-a zato pozivaju Predsjednicu da razjasni kojim će postupkom provesti konzultacije sa saborskim zastupnicima i kojom će procedurom točno utvrditi tko raspolaže potporom najmanje 76 zastupnika. Također, treba precizirati na koji način će izvještavati o tijeku i rezultatima konzultacija, te hoće li djelovati na temelju privremenih i neslužbenih rezultata ili će čekati konačne i službene rezultate izbora. Buduće kritike i eventualnu sumnju u nepristranost Predsjednice moguće je izbjeći jedino ako se odgovori na navedena pitanja objave dok se još ne znaju rezultati izbora.

Osim toga, GONG ističe veliku odgovornost elektroničkih medija s nacionalnim koncesijama za informiranje birača o njihovom biračkom pravu, proceduri glasanja, samim kandidatima i predizbornim programima, financiranju kampanja, između ostalog, i putem organiziranja predizbornih sučeljavanja. Hrvatski sabor je usvojio Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe prema kojima ti mediji "imaju mogućnost jednom tijekom predizborne kampanje organizirati posebnu emisiju sa sučeljavanjem osoba koje su sudionici u izborima istaknuli kao kandidate za predsjednika Vlade".

GONG naglašava kako ta medijska forma nije omogućena radi prava kandidata na promidžbu, nego je riječ o pravu medija na kritičko propitivanje kandidata, u skladu s vlastitim internim pravilima, i pravu građana da se u potpunosti informiraju o ponuđenim političkim opcijama. Mediji stoga trebaju inzistirati na sučeljavanjima pretendenata za poziciju predsjednika Vlade kako bi, na temelju informacija o njihovim prioritetima i načinu vođenja izvršne vlasti, birači mogli donijeti informirane odluke na izborima.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.10.2015

VEZANE VIJESTI

Karamarkov trg

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od politički dezorijentiranog SDP-a, preko dubioznih odluka Ustavnog suda, do EPH-ove mizoginije i škotskih filmskih pionirki.

Medijska pismenost u obrazovanju i društvu

Pišu: M. Domladovac, V. Miloš i M. Mrakovčić
Drugi panel konferencije GONG-a i Kurziva predstavio je inicijative medijskog opismenjavanja izvaninstitucionalnih aktera. U popodnevnim satima održane su radionice.

Između slobode govora i govora mržnje

GONG i Kurziv zajednički organiziraju jednodnevnu konferenciju Između slobode govora i govora mržnje: Medijska pismenost u obrazovnom sustavu i društvu.