Građani svom gradu | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Građani svom gradu

Cilj Gradske pričaonice je približiti odrasle generacijskim temama kojima su preokupirani mladi sugrađani i sugrađanke.

03.02.2017 , Rijeka - Galerija Kortil
  • A
  • +
  • -

U petak, 3. veljače u 17 sati u prostoru Križanićee 6a predstavit će se izdanje naslova Gradska pričaonica koje je nastalo tijekom istoimene radionice u periodu listopad-prosinac 2016. u Galeriji Kortil.

Cilj Gradske pričaonice je približiti odrasle generacijskim temama kojima su preokupirani mladi sugrađani i sugrađanke. U njoj sudjeluju učenici osnovnih škola Centar i Nikola Tesla iz Rijeke: Dorotea Topić, Elvedina Japić, Karlo Kajba Šimanić, Lino Ružić, Samanta Šimunović, Tatjana Kopić, Karlo Stipanović, Noelle Kumarić, Vanja Maravić, Victoria Botički i Gabriella Grabušić, uglavnom svi kao pripovjedači/ce, ali i ilustratori/ce.

"Razgovorom smo od početnih tema, za koje smo pretpostavljali da bi mogle zaokupljati dječji imaginarij, došli do novih tema i pripovjedaka koje predstavljamo u ovoj brošuri, specijalnom izdanju časopisa Književnost uživo za 2017. godinu, a koji je poslužio kao baza gdje smo sve te radove po prvi puta javno objavili", ističu iz Galerije Kortil. 

Nakon prvog javnog čitanja u listopadu 2016., Gradska pričaonica je nastavila s radom uz vodstvo Milana Zagorca (Književnost uživo) i Jolande Todorović (Kortil uživo), te je uz likovno-grafičko uređenje umjetnice Lee Čeč dobila svoj tiskani i digitalni oblik.

Gradska pričaonica je realizirana kroz platformu Građani svom gradu, uz potporu kanadske fondacije Musagetes i riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. 

Građani svom gradu je otvorena i rastuća zajednica umjetničkih, kulturnih i edukacijskih aktera/ki grada Rijeke te platforma za medijaciju umjetničkih i kulturno-pedagoških programa s ciljem jačanja razvoja i kohezije umjetničke scene grada Rijeke te razvijanja publike i njenog kulturno-umjetničkog interesa i angažmana. Rad platforme uključuje aktivnosti kao što su: javna predavanja, radionice, otvorene diskusije, intervencije u gradu, izložbe, publikacije, međunarodne i nacionalne suradnje… Građani svom gradu temelji se na principima otvorenosti, solidarnosti, participativnosti, inkluzivnosti, interdisciplinarnosti i revitalizaciji ideje zajednice proizvodnjom autentičnog umjetničkog i interdisciplinarnog diskursa.

Izdanje Gradska pričaonica će predstaviti djeca-autori/ce uz podršku Jolande Todorović, Lee Čeč i Milana Zagorca. Izdanje je dostupno na stranici www.knjizevnostuzivo.org

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.02.2017