Građani u razvoju grada | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Građani u razvoju grada

Kolektiv Ministarstvo prostora izdao je publikaciju o mehanizmima koji bi mogli doprinijeti boljem definiranju i zaštiti javnog interesa u urbanističkim planovima.

Pripremila: Matija Mrakovčić

"Beograd na vodi", FOTO: Ministarstvo prostora

  • A
  • +
  • -

Publikacija Građani u razvoju grada, predstavljena 19. lipnja, sadrži presjek onoga što je predviđeno državnim strategijama i zakonskim okvirom, kao i iskustva ljudi koji su reagirali na predložene promjene u njihovim zajednicama. Primjeri koje su dali samoorganizirane grupe građana pokazuju sistemske probleme u procesu koji bi trebao štititi javni interes: od netransparentnosti procedure do nedostatka mehanizama kojima se pozicije građana artikuliraju i zastupaju.

"Urbani i prostorni razvoj Srbije nije centralna tema ni javnih rasprava, ni političkih izbora, niti je bitan u okviru pregovora o priključenju Evropskoj uniji, pa kao takav ostaje izvan važnih društvenih tokova. Čak i kada se raspravlja o velikim građevinskim poduhvatima - kakav je odnedavno Beograd na vodi, naglašavaju se investicije i očekivani privredni razvoj, a zanemaruju se i previđaju posledice po društvenu zajednicu. Tako se urbanizam sve češće svodi na takozvani "investitorski urbanizam" u okviru kojeg je razvoj grada prepušten tokovima kapitala i moći", ističe se u uvodu publikacije.

Beograd na vodi, kako navodi Ministarstvo prostora, posebno slikovito dočarava odnos države prema procesu urbanog razvoja, pa tako "Privremeno veće grada Beograda, bez skupštinske rasprave, donosi odluke o izradi Izmena i dopuna Generalnog plana Beograda, povezanih planova i ukidanju studije nepovoljne za projekt, a javnost nije upoznata ni s prirodom investicije ni s detaljima planiranog razvoja. I dok zbog pompoznosti tog projekta javnost bar zna da se nešto događa, urbanistički i prostorni planovi u cijeloj zemlji donose se po sličnoj šabloni uz sistemsku neinformiranost i isključenost stručne i opće javnosti iz procesa planiranja".

Autor analize je Marko Aksentijević, u suradnji s Dobricom Veselinovićem i Ivom Čukić, izdavač je publikacije Mikro Art/Ministarstvo prostora, a možete je preuzeti ovdje.

U Beogradu se od 22. do 25. lipnja održava 24. konferencija međunarodne mreže za urbani razvoj i akciju INURA pod nazivom Između velikih ideja i životne stvarnosti. Uz mnoštvo inozemnih predavača, konferencija će ugostiti i panel koji će slučaj projekta Beograd na vodi staviti u kontekst sličnih projekata i ponuđene dominantne paradigme razvoja i opravdanja investicija te panel o urbanom razvoju i civilnim borbama na kojem sudjeluju Tomislav Tomašević, centar za nove medije_kuda.org, Tatjana Rajić, Darjan Bilić, Ivana Dragšić, uz moderiranje Marka Aksentijevića. Više o konferenciji potražite ovdje.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Dostupnost javnih dobara u demokraciji koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.06.2014