Građanski angažman | kulturpunkt

<

Građanski angažman

Predavanje Srđana Dvornika ponudilo je uvid u mogućnosti političkog domašaja raznih građanskih inicijativa.

Piše: Srđan Laterza
  • A
  • +
  • -

Sociolog i politolog Srđan Dvornik na ovogodišnjoj je Zelenoj akademiji održao interaktivno predavanje Politička dimenzija građanskog angažmana, na kojem je prikazao mogućnosti političkog domašaja raznih građanskih inicijativa i kritički razmotrio specifičnosti djelovanja aktera izvan institucionalne strukture političkog sistema.

Počevši s konstatacijom da je politika u zadnje vrijeme postala "prljava" riječ Dvornik se u svojem predavanju prvo posvetio definiciji iste, ističući ulogu političke države u odlučivanju oko spornih pitanja nekog društva, potom obradivši pitanja društvene moći i moći države. Istaknuo je i važnost javne sfere u kojoj se individualni interes ili problem mora prevesti u javni da bi pridobio smisao.

Nakon kratke politološke početnice, Dvornik se posvetio temi civilnih aktera koji nemaju gotovo nikakvu političku moć. Istaknuo je da je u aktivističkom djelovanju presudna upornost jer javnost ne doživljava epifaniju preko noći, dok je metoda "prvog šamara", tj. snošenja kazne za doticanje nekog tabua, ponekad jedini način za probijanje leda i prekidanje šutnje. Ključnim je ocijenio stjecanje podrške javnosti koja se dobiva poopćivim argumentima, posebno u slučajevima zaštite vrijednosti neobuhvaćenih političkim i ekonomskim interesima. Kao opasnosti u aktivističkom djelovanju izdvojio je korištenje populizma kao alata za pridobivanje pristaša i premještanje interesa aktivista od javnih ka privatnima uslijed, primjerice, velikog uspjeha i medijske eksponiranosti. Dvornik je zaključio da gorljivi aktivisti često zaboravljaju da cilj u koji zdušno vjeruju moraju obrazložiti javnosti kao i svi drugi akteri javne sfere.

Dvadesetak posjetiteljica i posjetitelja predavanja ispunilo je i anketu u kojoj su morali zaokružiti do tri društvena problema koji ih najviše brinu i odabrati stranku za koju će glasovati na sljedećim parlamentarnim izborima. Rezultati ankete su se uglavnom podudarali s rezultatima recentnih istraživanja Pulsa i GFK, pa su prva mjesta zauzeli neefikasna vlada, siromaštvo i korupcija. Za razliku od hrvatskog presjeka, na ovoj se ljestvici, kako se i očekivalo zbog profila posjetitelja, visoko našao i problem nedovoljne zaštite ljudskih prava. Većina anketiranih na predavanju nije znala za koju će stranku glasati na predstojećim izborima.

Dvornikovo predavanje dalo je, na razini uvoda, koristan prikaz mogućnosti aktivističkog djelovanja, no zbog vremenskog ograničenja rasprava je tek načeta. 

Foto: Mirela Šavrljuga

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 30.08.2011