Graditi bez novca | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Graditi bez novca

Društvo arhitekata Zagreba i program Think Space organiziraju skup koji će propitati mogućnost postojanja prostora za kulturnu razmjenu bez novca ili neovisno o njemu.

Fotografija: Toban Black

  • A
  • +
  • -

Think Space je platforma za prostorne eksperimente i konceptualnu razmjenu ideja. Konferencija u Laubi završni je događaj trećeg ciklusa programa pod nazivom Money čiji su kustosi Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera. Prvi je ciklus održan 2011. na temu granica, a drugi 2012. pod nazivom Fast Forward

U programu skupa u petak, 28. veljače, u Laubi od 19 sati, umjetnici i stručnjaci iz zemlje i inozemstva svojim će zanimljivim i raznolikim iskustvima kroz formu okruglog stola predstaviti svoja djela i misli na temu arhitekture, kulture, društva, novca i njihovog suživota danas, te potencijala u budućnosti. 

Gosti su okruglog stola Pedro Gadanho, portugalski arhitekt, kustos odjela za suvremenu arhitekturu Muzeja za suvremenu umjetnost / MoMA, New York, Dinko Peračić, arhitekt, Matevž Čelik, slovenski kritičar i istraživač, ravnatelj Muzeja za arhitekturu i oblikovanje / MAO, Ljubljana, Emina Višnić, menadžerica u kulturi, ravnateljica Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON, i Tomislav Pletenac, antropolog i filozof, ujedno i moderator okruglog stola. Video linkom iz Barcelone na konferenciji će sudjelovati i Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera, arhitekti, izdavači i autori.

"Možemo li projektirati bez novca kakvog ga trenutno poznajemo? Možemo li zamisliti arhitektonske prakse koje prihvaćaju nekonvencionalne oblike naknade? Kao i ostali stvaratelji u kulturi, mogu li arhitekti biti inicijatori društvenih projekata za koje, umjesto pridonoseći isključivo svojim projektantskim vještinama, također mogu pridonijeti istraživanjem i osmišljavanjem alternativnih izvora financiranja?", neka su od pitanja koja je u zadatku drugog natječaja ciklusa Money postavio Pedro Gadahno. Nagrađene autore i radove Gadanho će osobno predstaviti u petak u Laubi.

Ulaznice su besplatne, ali ograničenog broja, a možete ih rezervirati preko Entrio sustava ovdjeThink Space također najavljuje posljednji arhitektonsko-konceptualni natječaj ove sezone, Environment | Subtraction. Temu ovog natječaja predstavit će teoretičkarka i arhitektica Keller Easterling, profesorica na sveučilištu Yale, koja će se javiti iz New Yorka. Više informacija o programu Think Space potražite ovdje.

Izvor: DAZ

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.02.2014