Gradsko tumačenje neprofitne kulture | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Gradsko tumačenje neprofitne kulture

Međunarodni projekt Cirkobalkana trebao bi se odviti u razdoblju od 7. do 30. travnja, no Gradski ured još uvijek nije izdao potrebnu dozvolu za korištenje javnog prostora.

Cirkobalkana suradnički je projekt cirkuskih trupa Cirk'Oblique iz Francuske, Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske, koji u Zagreb i Beograd namjeravaju dovesti cirkuski šator kao nezavisni prostor za vježbu, kreaciju i izvedbu, te regionalnim cirkuskim umjetnicima pružiti mogućnost edukacije o funkcioniranju, kreiranju i održivosti "putujućeg" performansa i cirkuskog šatora. U dvadesetak dana boravka u Zagrebu, na pozornici šatora odigrat će se osam predstava lokalnih i gostujućih cirkuskih umjetnika iz Francuske i Srbije te će se odvijati edukacija cirkuskih vještina za sve zainteresirane svih dobnih skupina. Novi izvođači i nove cirkuske točke dobit će priliku predstaviti se javnosti kroz program Open stage, a za vrijeme odvijanja projekta u Zagrebu umjetnici partnerskih organizacija Cirk'Oblique, Cirkusfera i Cirkorama radit će na novoj koprodukciji koja će zagrebačkoj publici biti predstavljena na samom kraju projekta u Zagrebu.

Međunarodni projekt Cirkobalkana trebao bi se odviti u Zagrebu u razdoblju od 7. do 30. travnja. No, projekt je još uvijek bez adrese jer Cirkobalkana još uvijek čeka dozvolu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Zahtjev za korištenjem javne površine Trga Francuske Republike predan je prije Nove godine, uz preporuku tadašnjeg francuskog ambasadora o kulturnom značenju ovoga projekta, nakon čega je dozvola uz naplatu od skoro 17 000 kuna poslana organizatorima.

"Gradski ured nije uzeo u obzir da se radi o neprofitnoj udruzi koja radi neprofitni projekt na međunarodnom nivou, te da u budžetu projekta ne postoji novac koji se može isplatiti za korištenje trga na kojem se rijetko događa išta od kulturnih sadržaja", stoji u priopćenju Cirkorame. Uredu je poslana zamolba da pričekaju rezultate Javnog natječaja za potrebe u kulturi Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, kako bi preporuka istog ureda bila priložena molbi za korištenje prostora. Nakon što su rezultati objavljeni, a projekt Cirkobalkana dobio financijsku potporu Ureda za kulturu, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet stopirao je dozvolu projektu te su organizatori obaviješteni da moraju podnijeti novu molbu.

"Podnesen je zahtjev sa svom potrebnom dokumentacijom, preporukama i molbom da se slučaj hitno riješi pošto je ostalo vrlo malo vremena do početka realizacije projekta, i do današnjeg dana, 28. ožujka, primili smo samo informaciju da projekt koji radimo "nije kultura i nije neprofitan" te da smo još uvijek na čekanju. U ovom trenutku možemo još dodati da projekt Cirkobalkana nema namjeru stati – on će se u Zagrebu dogoditi u travnju, a u borbi sa birokracijom bit ćemo ustrajni do kraja", poručuju iz organizacije.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.03.2013