Gramšijevske teme: hegemonija | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Gramšijevske teme: hegemonija

Multimedijalni instiut u Zagrebu organizira diskusiju o gramšijevskim temama s osobitim naglaskom na temu hegemonije

27.04.2016 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Povodom Gramšijevske godine 2016-2017., kojom obilježavamo 125. godišnjicu rođenja i 80. godišnjicu smrti, pozvani ste na diskusiju o gramšijevskim temama s osobitim naglaskom na temu hegemonije. 

Iako je recepcija djela Antonija Gramscija u socijalističkoj Jugoslavji započela rano, vrlo brzo je i utihnula, obnavljajući se kasnije rubno i uglavnom kroz posredovana čitanja. U trenutnoj hrvatskoj i europskoj konstelaciji kada desnica preuzima poluge hegemonije kroz medije, obrazovanje i kulturu, istodobno prozivajući Gramscija za ideje društvenog inženjeringa, razlozi povratku Gramscijevoj misli su više i nego evidentni.

O “gramšijevskim temama” u srijedu, 27. travnja od 19 sati diskutirat će Dean Duda s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Katarina Peović Vuković s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Tibor Rutar s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani i tamošnjem Institutu za radničke studije. Diskusiju će moderirati Luka Bogdanić i Tomislav Medak

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.04.2016