Granice kulturnog prostora | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Granice kulturnog prostora

Udruga Domino najavljuje izvedbe niza predstava, te seriju performansa kojima će tijekom mandata ministra Zlatka Hasanbegovića govoriti o kulturi.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Queer.hr

  • A
  • +
  • -

Udruga Domino, koja se bavi propitivanjem tradicionalnih i radom na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu, tijekom veljače zagrebačkoj će publici predstaviti niz izvedbi. 

Kvartet Raimunda Hogha, na programu je 10. veljače u Dvorani F22 (Frankopanska 22). Cijenjeni njemački koreograf Raimund Hoghe u svojem najnovijem radu publiku vodi na putovanje kroz različite kulture: suradnjom s plesačima iz Japana, Francuske, Italije i Njemačke uz šarolik izbor glazbe od Schuberta do talijanskih serenada, japanskih hitova – sve do songova iz američkih mjuzikla. Predstavljajući tako kulturološke razlike, ali i sličnosti, Hogheov "Kvartet" progovara o temama smrti i slavljenja života. Kvartet je tu u navodnicima ne samo kao naslov, budući da uz četvero njemu najdražih plesača koje će prepoznati pratitelji njegovog rada (Ornella Balestra, Marion Ballester, Emmanuel Eggermont i Takashi Ueno), i Hoghe dijeli plesni pod sa svojim najbliskijim umjetničkim suradnikom Lucom Giacomom Schulteom.

Art must be beautiful...artist must be beautiful  naslov je kultnog rada Marine Abramović izveden 1975. godine. Ina Sladić jedina je dobila dozvolu rekreirati taj rad. Međutim, ovo nije prvi put da je Sladić povezana sa svjetski poznatom umjetnicom jer njihova suradnja traje još od 2012. godine. Izvedba je na programu 13. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti.

U Muzeju suvremene umjetnosti, 13. i 14. veljače bit će izvedena i plesna predstava Nečastive autora i koreografa Brune Isakovića nastala je u suradnji Studija za suvremeni ples i Domina. Nečastive se u ovom proširenom izdanju za veliki ansambl nastavljaju na metodu i principe scenskog pokreta koje je Bruno Isaković razvio tijekom produkcije istoimene samostalne izvedbe, a koju je od premijere u rujnu 2013. godine do danas izvodio tridesetak puta širom svijeta - od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike. 

Udruga Domino također je organizator Queer Zagreb Sezone u okviru koje je najavljena serija performansa kojima će Domino kontinuirano tijekom mandata ministra Zlatka Hasanbegovića govoriti o kulturi "koju on ne poznaje, o kulturi koja nije tek mono-kultura", stoji u najavi Zvonimira Dobrovića, umjetničkog direktora Queer Zagreb Sezone.

"Kultura zahtijeva dubinu razumijevanja okolnosti u kojima se stvara. Ministarstvo kulture jedna je od garancija da granice kulturnog prostora neće biti ograničene dnevnom politikom, jer kultura tu politiku nadilazi.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, svojim životopisom i svojim dosadašnjim nepostojećim radom u kulturnom sektoru nije pokazao ikakvu sklonost tome, niti da o ikakvoj kulturi mimo ideološke, isključive, vrijednosno zastarjele i neodržive išta zna ili želi znati. Kao takav, ministar za nas postaje predmet umjetničkog istraživanja, a njegovo sjedište izvedbeni prostor. No, mi nećemo biti publika koja će šutke samo promatrati ovaj premijerni kulturno-umjetnički spektakl ministriranja Hasanbegovića. Upravo suprotno", piše na služebenoj stranici Queer Zagreb Sezone.

Performans započinje markiranjem zgrade Ministarstva kulture Hasanbegovićevom izjavom "antifašizam je floskula", a ne zna se točno koliko će trajati, jer će završiti ministrovim zadnjim radnim danom, najavljuje Dobrović.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.01.2016

VEZANE VIJESTI

Fokus na Afriku i Balkan

Pripremila: Matija Mrakovčić
Četvrti međunarodni festival izvedbenih umjetnosti u organizaciji zagrebačke udruge Domino održat će se od 16. do 26. rujna na više njujorških lokacija.

Za vladavinu prava

Pripremio: Vatroslav Miloš
Aktivisti Platforme 112 zatražili su ispred Hrvatskog sabora da se ne imenuju za ministra kulture Zlatko Hasanbegović i ministra obrane Mijo Crnoja.

Dečki iz Sheratona

Piše: Vatroslav Miloš
Mandatar Tim Orešković "predstavio je" prijedlog sastava nove hrvatske Vlade čija će se potvrda sutra tražiti u Saboru.