Granice normalnog i patološkog | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Granice normalnog i patološkog

Tema trećeg izdanja Ekstravagantnih tijela je starost, odnosno individualna iskustva i društvene implikacije tzv. treće dobi.

  • A
  • +
  • -

Ekstravagantna tijela naziv je međunarodnog transdisciplinarnog umjetničkog festivala koji se od 2007. održava svake tri godine, a bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Tema trećeg izdanja festivala, Ekstravagantne godine, je starost, odnosno individualna iskustva i društvene implikacije tzv. treće dobi.

Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine pitanje starosti prepoznaje kao ono koje čini vidljivim pretpostavke na kojima se temelji suvremeno društvo i kao mjesto s kojeg se otvara mogućnost za njegovu kritiku. U društvu opsjednutom natjecanjem i profitom starost suprotstavlja sporost, minimalnu proizvodnju i konzumaciju, mogućnost analize i refleksije. Mladom, energičnom i konstantno uljepšavanom i pomlađivanom tijelu, starost suprotstavlja tijelo koje se sve više udaljava idealima zdravlja i ljepote, a koje, međutim, i dalje može biti izvorom užitka i zadovoljstva.

Festival će predstaviti umjetničke radove, filmove, performanse, predavanja i tekstove koji se kritički bave starošću, uzimajući u obzir razgranatost podtema i implikacija koje tema podrazumijeva, od ekonomije, zdravlja, demencije, dokolice, ljepote, samoće, dosade, ljubavi, seksualnosti, smrti, znanstvenih inovacija u produženju života, proteza do regenerativne medicine i pitanja besmrtnosti.

Koncept i realizaciju projekta potpisuje KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, uz programsku suradnju beogradskog Kioska i Live Art Development Agency iz Londona te riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Izvor: KONTEJNER

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.05.2013