Granice shvaćanja ideologije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Granice shvaćanja ideologije

Ovogodišnji ciklus predavanja Centra za radničke studije posvećen teoriji ideologije započinje predavanjem Primoža Krašovca.

19.07.2016 , Zagreb - MAZ, Hatzova 16
  • A
  • +
  • -

Predavanje Primoža Krašovca Nekoliko otvorenih pitanja vezanih uz teoriju ideologije će se održati u utorak, 19. srpnja s početkom u 19 sati u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba.

"Predavanje ću početi poznatom Foucaultovom kritikom (marksističke) teorije ideologije: da ona 1) uvijek odvaja laži od istine, 2) da se uvijek fokusira na nešto povezano sa subjektom i da 3) pretpostavlja primarne odnose moći u usporedbi s kojima ideologija nastupa kao derivativni, sekundarni diskurs. Po pitanju zadnje točke, provjerit ću Foucaultovu kritiku na Marxovoj teoriji fetišizma iz Kapitala i pokušati pokazati da Marx tu, za razliku od nekih ranijih formulacija problema ideologije, fetišizam ne shvaća kao nešto što je sekundarno i odvojeno od ekonomskih odnosa moći u kapitalizmu, nego kao nešto što im je imanentno. To omogućava kritiku ekonomskih ideologija koja ne pretpostavlja teorije zavjere, manipulacije ili indoktrinacije.

U drugom dijelu predavanja ću se posvetiti drugoj Foucaultovoj kritičkoj tezi (prvu ću donekle uz treću uključiti u prvi dio predavanja) o pitanju ideologije i subjekta. Tu ću ukazati na granice shvaćanja ideologije kroz koncepte subjekta i subjektivacije pomoću, s jedne strane, teorije tjelesnih tehnika (od Maussa do Bourdieua) i pitanja učinaka vlasti na tijelo koje zaobilazi kognitivno-simboličku razinu, a s druge strane preko teorije afekta (od Eliasa do nekih suvremenih deleuzeovskih autora), koja pokazuje da isključivi fokus istraživanja ideologije na odnos između materijalnih interesa i diskursa ostavlja sa strane čitavu emocionalnu i afektivnu razinu djelovanja medija, rasizma, društvenih fobija, političkih strasti…", stoji u najavi predavanja Primoža Krašovca. 

Primož Krašovec (1979) je asistent na Odsjeku za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani gdje, između ostalog, predaje i teorije ideologije.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.07.2016