Granice tijela spram kontrole i sile | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Granice tijela spram kontrole i sile

Kanadska umjetnica Adriana Disman predstavlja svoj rad u sklopu novog programa rezidencijalne razmjene Crossed Residency in Performance and Action Art.

14.05.2018 , Zagreb - Centar za ženske studije
  • A
  • +
  • -

Centar za ženske studije, Udruženje za umjetnost i kulturu Crvena iz Sarajeva i Muzej suvemene umjetnosti u Zagrebu pozivaju na predavanje Pitanja na koja nema odgovora treba postavljati s najvećim obzirom kanadske umjetnice Adriane Disman, koje će se održati u ponedjeljak, 14. svibnja u 19 sati u prostorijama Centra.

Disman će boraviti u Zagrebu i Sarajevu povodom novoosnovane rezidencijalne razmjene između Crvene i galerije LaCentrale iz Montreala Crossed Residency in Performance and Action Art, organizirane u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb. Za vrijeme boravka Disman će održati javne prezentacije svog rada. 

Adriana Disman je umjetnica, kustosica i teoretičarka iz Montrela i Toronta. U svom radu, prije svega usmjerenom na medij performansa, bavi se fizičkim granicama tijela u odnosu spram mehanizama kontrole i sile, i istražuje mogućnosti sitnih oblika otpora. Zauzimajući i stvarajući prostor vlastitog djelovanja napinjanjem granica i ograničenja među prostorima, Disman artikulira dinamike moći i teži otkrivanju antirasističkih, dekolonijaliziranih, queer i feminističkih modela postojanja.

Disman je izlagala u Kanadi, SAD-u, Europi, Čileu i Indiji. Njezini su fotografski i izvedbeni radovi objavljivani u nizu međunarodnih publikacija. Osnivačica je Istraživačkog centra za izvedbene umjetnosti u Montrealu, koji trenutno i vodi, a prethodno je bila kustosica programa Link & Pin i direktorica Morni Hill's Performance Biennale u sjevernoj Indiji. Magistirala je studije kazališta i performansa pri Sveučilištu York u Torontu i diplomirala pri Neighborhood Playhouse School of the Theatre u New Yorku. 

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 11.05.2018