Greške i logički paradoksi | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Greške i logički paradoksi

Fazni pomak izložba je multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa za prostor, softver, pet kamera, pet projektora, svjetla i neodređeni broj posjetitelja.

20.11.2014 - 23.11.2014 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

Izložba Ivana Marušića Klifa bit će otvorena 20. studenog u 19 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.

Fazni pomak je vremenska razlika između dva vala s istom frekvencijom odnosu na istu referentnu točku u vremenu. U klasičnoj upotrebi faznog pomaka u glazbi, npr. kod Stevea Reicha, radi se o kašnjenju istog zvuka ili iste muzičke fraze, međutim ovdje se ne radi o kašnjenju iste slike nego o kašnjenju pokreta – ne ponavlja se sadržaj nego parametar putanje – kamere prolaze put od jedne do druge točke u prostoru sa vremenskim pomakom.

U realizaciji rada Ivan Marušić Klif je krenuo od rigorozne matematičke definicije faznog pomaka, pokušavajući ga primijeniti na pokretne kamere postavljene u prostoru, međutim želja da ujedini dva principa: fazni pomak i praćenje jedne prostorne točke iz više pozicija, povremeno proizvodi paradoksalne situacije u kojima se javljaju greške i logički paradoksi, te dolazi do razilaženja metode i prakse.

Uvjet faznog pomaka je da dva vala imaju istu frekvenciju, odnosno da svaka kamera radi isti pokret, da prelazi isti put. Da bi taj fazni pomak bio prepoznatljiv, kamere bi morale biti postavljene jedna pored druge, međutim u ovom slučaju kamere snimaju iz različitih prostornih kuteva, te u mnogim slučajevima ovo više nije fazni pomak. U određenim prostornim putanjama će se pojaviti klasični fazni pomak, dok će se u nekim drugim raspasti, mutirati i deformirati.

Izložbu pogledajte svaki dan do 23. studenog od 17 do 21 sat.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.11.2014