Grubi nasrtaj na novinarske slobode | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Grubi nasrtaj na novinarske slobode

Mreža neprofitnih medija traži od premijera hitnu smjenu ministra Hasanbegovića zbog nezakonitog i nedemokratskog postupanja. Možete potpisati peticiju.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Pedro Ribeiro Simões

  • A
  • +
  • -

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je, bez objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture. Ovu odluku ministra kulture, ali i njegove javne istupe, mreža neprofitnih medija Mreža emancipacije E-net smatra grubim nasrtajem na medijske slobode te traži od premijera Tihomira Oreškovića hitnu smjenu ministra Hasanbegovića. 

"Zbog negiranja temelja Ustava Republike Hrvatske, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ministar Zlatko Hasanbegović je za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije. Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava. Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca. U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao. 

Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske".

Apel u cjelosti pročitajte na istaknutoj poveznici gdje ga možete i potpisati.

S obzirom da se u javnosti pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju "uhljebe" i "dokoličarski kulturni agitprop" koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine, prenosimo sa službene stranice Hrvatskog novinarskog društva FAQ koji obuhvaća činjenice o neprofitnim medijima, njihovoj ulozi i načinu financiranja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.02.2016

VEZANE VIJESTI

Za pluralitet kulturnih inicijativa

Piše: Martina Domladovac
Platforma 112, Hrvatski P.E.N. centar i HND održali su konferenciju na kojoj su kritizirane najavljene kulturne i medijske politike novog ministra kulture.

Kultura uvaljana u prašinu diktature

Pripremila: Matija Mrakovčić
Prenosimo apel Vladi RH povodom imenovanja Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture koji je inicirala grupa radnika i radnica u kulturi.

Samo stručno, samo transparentno

Piše: Vatroslav Miloš
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.