Grupa Spomenik: Studije Jugoslavije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Grupa Spomenik: Studije Jugoslavije

Galerija Miroslav Kraljević i DeLVe predstavljaju izložbu-knjigu Grupe Spomenik.

19.11.2012 - 15.12.2012 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe i razgovor s članicama i članovima Grupe Spomenik: Milicom Tomić, Jelenom Petrović i Branimirom Stojanovićem održat će se u ponedjeljak, 19. studenog u 20 sati. 

Izložba je prva sveobuhvatnija prezentacija dugogodišnjeg djelovanja Grupe Spomenik u Zagrebu koja umjesto retrospektive djelovanja inicira proces otvorenog i kroz formu izložbe oprostorenog uređivanja knjige Grupe te predstavlja nastavak suradnje DeLVe Instituta i Grupe Spomenik započete u sklopu projekta WEIYTH: Gdje se sve tek treba dogoditi.

 Grupa Spomenik je umjetničko-teorijska grupa formirana oko problema nemogućnosti izgradnje i imenovanja spomenika kao i imenovanja rat(ov)a devedesetih u Jugoslaviji. Tijekom desetogodišnjeg rada kroz diskusijske i čitajuće grupe, performantivna predavanja i samoedukaciju kroz rad i kontakt sa žrtvama, počiniocima i promatračima ekstremnog terora, etničkog čišćenja i genocida u ratovima devedesetih u Jugoslaviji, pokrenula je proces koji sve aktere/ice situira u rascjep koji ne dozvoljava zauzimanje pozicija moralne superiornosti ili izbjegavanja odgovornosti. Osnovni stav Grupe Spomenik je da je memorizacija akt zauzimanja političke pozicije u aktualnosti te da nijedno sjećanje nije lišeno političke subjektivizacije.

Na izložbi će u formi radnog arhiva knjige u nastajanju biti predstavljene tri faze rada Grupe Spomenik: Društveni okidač, Matem i Čega je ime rat danas? koje će se povezivati, čitati i editirati u procesu nastajanja knjige na osnovu paradigmatičkih kategorija: kolektivizacije, produkcije, javnog interfejsa, interpelacije i alijenacije. Time se knjiga Grupe Spomenik formira kroz točke presjeka koje su ujedno točke razilaženja, razlika i konflikata oko Jugoslavije kao društveno-političkog označitelja, a ujedno i točke spajanja i povezivanja oko kojih je moguće misliti Studije Jugoslavije kao mjesto političke subjektivizacije u procesu proizvodnje i angažiranja znanja o ratu.

Izložba povezuje umjetnost-teoriju-politiku u relacijski označitelj knjige koja aktivira društveno-političko polje potčinjenog znanja, problematizira arbitrarna tumačenja rata, ideologiju pomirenja, te dovodi ‘lokalni’ rat i aktualnu lokalnu i globalnu ekonomsku krizu u vezu koja se u pravilu zanemaruje ili poriče.

Temeljno pitanje koje će biti postavljeno u okviru dvije diskusije koje će se održati s Plenumom Filozofskog fakulteta te s protagonisticama i protagonistima umjetničke scene u Zagrebu je: Zašto je danas tema rata odsutna u ova dva polja intelektualne javne sfere u Hrvatskoj? Izložba Grupa Spomenik: Studije Jugoslavije ima tako dvostruku zadaću: da prikaže arhiv desetogodišnjeg rada Grupe Spomenik kao jedinstvene umjetničke, intelektualne i aktivističke prakse koja se uhvatila u koštac s ovim pitanjima te da otvori dvije diskusije o pitanju rata: u polju umjetnosti te u polju novih političkih inicijativa. U tom smislu, izložba je poticaj za refleksiju istih pitanja iz perspektive prošlih i postojećih projekata i inicijativa u lokalnom kontekstu te, ne manje važno, za aktivaciju budućih.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 17.11.2012