Grupe solidarne razmjene | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Grupe solidarne razmjene

Na radionicama koje organizira čakovečki ACT možete naučiti sve o principima alternativne ekonomije grupa solidarne razmjene. 

26.10.2012 - 27.10.2012 , Čakovec - Autonomni centar
  • A
  • +
  • -

U Autonomnom centru u Čakovcu će 26. i 27. listopada biti održana radionica Grupe solidarne razmjene. Radionicu koordinira Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa, a voditeljica je Sunčana Pešak iz Zelene mreže aktivističkih grupa

Grupe solidarne razmjene su grupe osviještenih potrošača koji zajednički naručuju proizvode direktno od malih, lokalnih, naješće ekoloških proizvođača bez posrednika. Najčešće se naručuju zelene košarice sezonskih proizvoda i plaćaju unaprijed kao pretplata na zdravu hranu ali modela ima različitih i svaka grupa sama određuje pravila. Zajedničko je stvaranje kratkog lanca i međusobnog povjerenja između proizvođača i potrošača, vraćanje osobnog odnosa u ekonomiju i povezivanje lokalne zajednice. Time se stvara znatno zdravije životno okruženje od konvencionalnog, konzumerističkog modela u koji nas društvo gura posljednjih godina, ekološka hrana postaje dostupnija, a malim lokalnim proizvođačima omogućen je opstanak i sigurno tržište. 

Radionica traje dva dana i započinje 26. listopada u 16 i 30 sati. Prvi dan bit će prezentirani različiti primjeri i mogućnosti organizacije, a drugi dan pokušat će se osnovati nova lokalna grupa. Program potražite ovdje.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.10.2012