Gubitak jasnih granica | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Gubitak jasnih granica

Na izložbi Gorana Škofića BlackOUT izložena su tri rada, Pushing, Black i BlackOUT koji uspostavljaju nove prostorne odnose unutar splitske galerije.

19.01.2015 - 29.01.2015 , Split - Galerija Praktika
  • A
  • +
  • -

"Fizički prostor galerije gubi svoje jasne konture te ulazi u odnos s virutalnim prostorom medija u kojem Goran Škofić stvara. Kao i u većini radova iz umjetnikova opusa i ovdje je sveprisutna figura umjetnika. U video instalaciji Pushing figura umjetnika u smanjenom mjerilu beskonačno i bezuspješno gura rub zida, točnije sam fizički prostor koji taj zid definira. Na dnu dugog i mračnog hodnika, u video performansu Black, autor ne samo da gubi svoju tjelesnost unutar medija, on se potpuno eliminira stapajući se s crnom pozadinom. Video instalacija BlackOUT u bijelom galerijskom prostoru stvarni prostor udvostručuje u virtualnom svijetu video snimke. 

Prostori se poklapaju, svijetlo se gasi sinkronizirano u jednom i drugom.  Promatrač video snimku doživljava kao snimku uživo prostora galerije. Zabavan ali i zbunjujuć moment događa se kad shvati da čovjek koji pali žarulju postoji isključivo u virtualnom svijetu, onom snimljenom, prikazanom na ekranu. Gubitak jasnih granica stvarnog i virtualnog, realnog i iluzije, mjesto je na kojem se pregovaraju identiteti suvremenog čovjeka, čovjeka kojeg u virtualnom svijetu predstavlja sam umjetnik", stoji u najavi izložbe. 

Goran Škofić rođen je 1979. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Dana Okija 2005. godine. U svojim radovima Škofić autoreferencijalno istražuje i problematizira poziciju pojedinca unutar raznih socijalnih i društvenih sfera. Društvena kontrola, manipulacija, manjkavost tijela, društveni aspekti i apsurdi svakodnevnice stalna su teme njegovog rada. Škofićevi radovi uključuju foto i video kolaže, video performanse, film i zvuk i prostorne instalacije. 

Izložba je realizirana u sklopu programa NMG@PRAKTIKA koji u vodi udruga Mavena - 36 njezinih čuda, a ovom izložbom se otvara treća godina ciklusa. NMG@PRAKTIKA je ciklus samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu, koji uključuje stručnu podršku kod uobličavanja koncepta izložbe, postava, produkcije novih radova, prezentacije, marketinga i PRa. Kustosica izložbe i programa je Natasha Kadin.

Izložba će biti otvorena od 19. do 29. siječnja u Galeriji Praktika Kluba mladih Kocka u Splitu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.01.2015