Gubitak, vrijeme, prošlost | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Gubitak, vrijeme, prošlost

Posljednji od tri broja časopisa Manifesta Journal posvećenog politikama vremena dostupan je za besplatno preuzimanje. 

Upravo objavljenim, šesnaestim brojem časopisa Manifesta Journal, urednički tim kojeg čine Nataša Petrešin-Bachelez, Virginie Bobin i Rasha Salti, zaključio je trostruki tematski blok posvećen politikama vremena u produkciji suvremene umjetnosti, memorije i subjektiviteta te odnosu na koje ih se konstruira u kasnokapitalističkim i ostalim društvima Sjevera i Juga. 

Novi broj naslova Regret and Other Back Pages okuplja tekstove na temu žaljenja, kajanja, pokajanja, žalovanja, subjektivne nasuprot institucionalne nostalgije i ostalih srodnih tema koje mogu pripadati ovom semantičkom ili leksičkom nizu te nadopunjavaju i razvijaju neka od pitanja iz ranija dva broja pripadajuće tematske serije.

Časopis otvara tekst Leeze Ahmady posvećen nedavno preminulom umjetniku Rustamu Khalfimu. Neupokojeni duhovi prošlosti prisutni su u esejima Françoise Vergès The Slave at the Louvre, Khaleda Fahmyja The Essence of Alexandria i Mustaphe Benfodila u tekstu o pedeset godina alžirske neovisnosti The Shuhada of the Past Fifty Years. Georges Didi-Huberman u svom eseju Mnemosyne 42 o povijesnim i suvremenim reprezentacijama žalovanja referira se na devetnaestostoljetnog povjesničara umjetnosti Abyja Warburga koji je svoju struku nazvao "pričom o duhovima za odrasle". U novom broju časopisa objavljen je i foto album kojeg je pripremila Arielle Azoulay u kojem kustosica poziva na promišljanje često zaboravljenog tjelesnog iskustva pobunjenika. 

 

Foto: Rina Castelnuovo (s izložbe Act of State koju 2010 je kurirala Arielle Azoulay)

Maja Petrović-Šteger i Hito Steyerl u tekstu The Form of Remains bave se pričama o ostacima "posthumnih" tijela, Marc Nichanian u The Image and the Survivor istražuje što ostaje nakon smrti svjedoka, dok Robert Burghardt i Gal Kirn u tekstu Yugoslavian Partisan Memorials analiziraju jugoslavenske spomenike Drugom svjetskom ratu. Gostujuća urednica broja Rasha Salti piše o palestinskim revolucionarnim plakatima iz 1970-ih, a Bojana Kunst kritički promatra pojam "projekta". 

Tu su još i tekstovi Cuauhtemoca Medine Chinese Labels, Cosmina Costinaşa, Buraka Deliera te razgovor Ann Cvetkovich Pauline Boudry i Renate Lorenz. Broj zaključuje "igra" Political Therapy Valentine Desideri u kojem autorica nudi praktična rješenja za pristupanje društvenim i političkim pitanjima.

Časopis je dostupan za besplatno preuzimanje na istaknutom linku

KP / Izvor: Manifesta Journal / Foto: Aram Jibilian, Gorky and the Glass House (detalj)

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 20.12.2012

VEZANE VIJESTI

Politike vremena, politike zaborava

Novi broj časopisa Manifesta Journal naslova I Forgot to Remember to Forget posvećen je politikama vremena u produkciji umjetnosti.