Hall of Fame | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Hall of Fame

Dokukino otvara novu sezonu vodiča kroz klasike dokumentarnog filma.

  • A
  • +
  • -

Hall of Fame u svojoj drugoj sezoni nastavlja sa svojom pionirskom misijom upoznavanja zagrebačke publike s klasicima dokumentarnog filma. "Dok je povijest igranog filma dobro poznata i površnom filmofilu, a bitna autorska imena dio su opće kulture, značajni svjetski dokumentaristi još uvijek čame u mraku relativne anonimnosti. Dokukino i Restart dat će svoj mali doprinos ispravljanju te kulturne nepravde", najava je nove sezone.

Nakon prošlosezonskog proučavanja utjecaja razvoja tehnike na formu dokumentarca, ova je sezona usredotočena na suštinsko pitanje: može li - i kako - dokumentarni film prikazati istinu? Dokukino donosi osam dokumentarnih filmova koji imaju samo jednu zajedničku stvar: svi su vrhunski. Od Kine do SAD-a, od Irana do Češke, osam suvremenih klasika predstavit će osam originalnih pristupa dostizanju ideala istine na filmskom platnu.

U četvrtak, 19. prosinca, u 21 sat, Restart otvara novu sezonu Dokukina u art kinu Grič filmom Salesman (Prodavač Biblija, SAD, 1969.) Davida i Alberta Mayslesa. Ova suptilna priča o prodavaču Biblija koji gubi vjeru u svoj posao nastala pod utjecajem dokumentarne proze Trumana Capotea predstavlja vrhunac dokumentarističkog pokreta Direct Cinema. Gost večeri je Đuro Gavran.

Sljedeći četvrtak, 26. prosinca, u 21 sat bit će prikazan An American Family (Jedna američka obitelj, SAD, 1971.), slavni televizijski eksperiment koji se oteo iz ruku autora. Premijerno će biti prikazana dvosatna verzija nastalu povodom 40. obljetnice nastanka, a putem Skype-a razgovarat će se s autorom Alexom Raymondom.

Svakoj projekciji prethodi kratki uvod autora programa Nebojše Slijepčevića, a nakon projekcije slijedi rasprava o filmu sa posebnim gostom večeri. Većina filmova u programu hrvatske su kino premijere, a ulaz na projekcije je slobodan.

Više potražite na službenim stranicama Dokukina.

Izvor: Restart / Fotografija: Josip Visković

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.12.2013