Hermafroditi duše | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Hermafroditi duše

Predstava performativno mapira problem homofobije u suvremenog društvu te je posvećena Dejanu Nebrigiću, jednom od prvih LGBTQ aktivista na prostoru bivše Jugoslavije.

13.09.2013 - 16.09.2013 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Predstavu izvode Iva Nerina Sibila, Aleksandra Mišić i Tomas Kutinjač, a dramaturgiju potpisuju Žak Valenta i Andrej Mirčev.

Kao svojevrsni nastavak, tj. drugi dio trilogije koja problematizira konflikt između umjetnika i društvenih tabua, predstava Hermafroditi duše autora Žaka Valente performativno fokusira problem i diskurs  homofobije u suvremenom društvu. Predstava mapira problem homofobije u suvremenog društvu te je posvećena Dejanu Nebrigiću (1971-1999.), jednom od prvih LGBTQ aktivista na prostoru bivše Jugoslavije. 

Strukturirajući izvedbeni materijal na temelju biografije i djelovanja britanskog umjetnika Dereka Jarmana te gay aktivista Dejana Nebrigića, kreira se narativni okvir upisan i transformiran kroz afektivni fizikalitet izvođača. Biografsko-forenzički spisi sa suđenja ubojici Dejana Nebrigića dramaturški bivaju kontrapunktirani korpusu ideja Michela Foucaulta koji kruži oko relacije između seksualnosti, nasilja, moći i tjelesnosti. 

Različite politike tijela ovdje se mogu promatrati kao ona točka u kojoj se lomi reprezentacija, odnosno kao onaj diskurzivni učinak koji pokazuje u kojoj mjeri rodni identitet ne predstavlja nešto fiksirano i stabilno već ga treba tretirati kao proizvod različitih tehnologija zasnovanih u ponavljanju društveno-ideoloških matrica /Virðine/.  

Projekt Hermafroditi duše zamišljen je kao pokušaj senzibiliziranja javnosti povodom onih subjekata koji su marginalizirani, odnosno diskriminirani/ugroženi zbog svoje ''drugačijosti'' i različitosti.

Premijera predstave Hermafroditi duše bit će održana u petak, 13. rujna, u Zagrebačkom plesnom centru s početkom u 20 sati

Reprizne izvedbe najavljene su za 14. i 15. rujna u isto vrijeme. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.09.2013