Hibridna kreacija | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Hibridna kreacija

Splitska izvedbena kompanija Room 100 gostuje na festivalu suvremenog cirkusa i izvedbene umjetnosti Mirabilia u talijanskoj regiji Pijemont.

Festival Mirabilia u svojem sedmom izdanju, od 19. do 23. lipnja, u tri sjevernotalijanska grada, Fossano, Savigliano i Cherasco, predstavlja više od 40 izvedbenih kompanija iz 13 europskih zemalja, 22 premijere te više od 300 profesionalaca s četiri kontinenta na konferencijama, seminarima i okruglim stolovima. Na festivalu su predstave suvremenog cirkusa, suvremenog i urbanog plesa, fizičkog i uličnog kazališta, poput Cie Nuua, Sisters, Iona Kewney i Joseph Quimby, La boca abierta, Collectif de la Bascule, Claudio Stellato i drugi.

Splitski Room 100 i nagrađena predstava C8H11NO2, laureat Jeunes Talents Cirque Europe 2010 projekta i titula najperspektivnije mlade suvremene cirkuske kompanije u Europi, nakon praizvedbe 2011. godine u Parizu i izvedbi u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Litvi, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj, na festivalu Mirabilia doživjet će svoju talijansku premijeru. Predstavu je režirao Jakov Labrović koji uz Antoniu Kuzmanić u igri sudjeluje i kao izvođač. Koristeći eksperimentalni izraz, Room 100 stvorio je ekspresionističku i hibridnu kreaciju koja povezuje kontorciju, buto, breakdance, elektronsku glazbu i video dokumentarizam. U predstavi C8H11NO2, koja tematizira psihoze shizofrenika, tijela izvođača postaju materijal za modeliranje i stvaranje svojevrsnih kinetičkih skulptura na pozornici. Naslov uspješnice grupe Room 100 ujedno je i kemijska oznaka za dopamin, neurotransmiter u mozgu koji nekontrolirano reagira pri psihotičnim stanjima.

Suvoditeljica kompanije Antonia Kuzmanić sudjelovala je također u odabiru festivalskog programa, koprodukcijskih i rezidencijskih suradnji. U listopadu 2012. godine Antonia Kuzmanić pridružila se selektorskom timu festivala kao umjetnička ravnateljica festivala uz Šarku Maršikovu i umjetničkog ravnatelja Fabrizija Gavostu. Članovi kompanije sudjelovat će na konferenciji o suvremenom cirkusu, suvremenom i urbanom plesu zajedno s umjetničkom ravnateljicom plesnog bijenala u Lyonu Sylviom Burgat, umjetničkim ravnateljem festivala za suvremeni ples Torinodanza Gigijem Cristoforettijem, francuskim kazališnim kritičarem i autorom Jean-Michelom Guyem te direktoricom francuske mreže cirkuskih regionalnih centara Claire Peysson.

Izvor: Room 100

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.06.2013