Hipnotički, titravi mir | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Hipnotički, titravi mir

Kompleksan umjetnički rad Rubéna D´Hersa sastoji se od petnaest akustičnih gitara, preko 500 metara kablova i žica i trideset električnih motora.

12.05.2015 - 15.05.2015 , Zagreb - Galerija Močvara

Otvorenje izložbe najavljeno je za utorak, 12. svibnja, u 20 sati.

Iz daleke Venezuele u zagrebačku Galeriju Močvara stiže zvučna instalacija gitarista i sound umjetnika Rubéna D´Hersa nazvana Playa. Ovaj kompleksan umjetnički rad sastoji se od petnaest akustičnih gitara, preko 500 metara kablova i žica i trideset električnih motora.

Playa zvukom i ambijentom podsjeća na kretanje morskih valova i u veliku dvoranu Pogona Jedinstvo uspješno prenosi hipnotički, titravi mir južnoameričke pješčane obale. Na meditativan zvuk glazbala koja su dio instalacije utječu različiti faktori, od rotacije električnih motora i mekoće tkanine koja dodiruje žice gitara, sve do temperature prostorije u kojoj je instalacija postavljena i strujanja zraka u prostoru.

Izložba je otvorena od 13. do 15. svibnja, od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Rubén D’Hers, glazbenik i sound umjetnik iz Venezuele, fokusiran je na istraživanje tehnika sviranja i prostornosti zvuka. Osnivač je jazz-rock skupine kRé (Caracas, 1999. – 2007.), a danas najviše eksperimentira s upotrebom različitih žičanih instrumenata kao umjetničkog medija. Radovi su mu izlagani u sklopu programa ZKM-a, Karlsruhe (DE), Neues Museum Weimar (DE), Pure Data Convention (DE), SeaM-a, Weimar (DE), LAB 30 Klangkunst Experimente Augsburg (DE) i festivalu Heart of Noise, Innsbruck (AT).

Organizatori su izložba u Galeriji Močvara Udruženje za razvoj kulture URK, Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.05.2015