Hitna potreba zaštite građe | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Hitna potreba zaštite građe

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, program animiranih filmova predstavit će Zagrebačku školu crtanog filma u razdoblju od 1958. do 1988. godine.

27.10.2016 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

Otkako je UNESCO na svojoj 33. generalnoj konferenciji 2005. godine prihvatio prijedlog da se 27. listopada proglasi Svjetskim danom audiovizualne baštine, Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva kao nacionalni filmski arhiv, aktivno se uključila u njegovo obilježavanje.

Budući da su mnogi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja i tehnološke zastarjelosti, obilježavanje tog dana u mnogome doprinosi podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata, kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite. 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine u 2016. godini, Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i uz potporu producenta Zagreb filma, organizira program na kojem će se naći animirani filmovi u svijetu poznate i priznate Zagrebačke škole crtanog filma nastali u razdoblju od 1958. do 1988. godine. 

Animirani filmovi digitalno su restaurirani u sklopu zajedničkog projekta zaštite i restauracije AV gradiva Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva i Zagreb filma 2016. godine.

Svjetski dan audiovizualne baštine u maloj dvorani kina Tuškanac bit će obilježen u četvrtak, 27. listopada, od 19 sati predstavljanjem projekta digitalne restauracije animiranih filmova Zagrebačke škole crtanog filma.

Autori su programa Carmen Lhotka, Juraj Kukoč i Vjeran Pavlinić, a cijeli program potražite ovdje

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.10.2016