Hitno djelovanje ili kulturni šok | kulturpunkt

Hitno djelovanje ili kulturni šok

Mreža Culture Action Europe uputila je otvoreno pismo Europskoj komisiji i zemljama članicama, u kojem se traži supstancijalna potpora kulturnom sektoru tijekom pandemije COVID-19.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

Izvanredno stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa sa sobom donosi i nesagledive posljedice koje će prekid svih kulturno-umjetničkih aktivnosti značiti za sektor i inače snažno obilježen egzistencijalnom nesigurnošću. Takvo krizno stanje pored mjera pomoći na nacionalnoj razini, zahtjeva i nedvosmislenu podršku ujedinjene europske zajednice, čije se jedinstvo ne temelji isključivo na gospodarskoj razmjeni.

Ističu to članovi i članice međunarodne mreže Culture Action Europe (CAE) koji u otvorenom pismu upućenom Europskoj komisiji i državama članicama traže potporu kulturnom i kreativnom sektoru, s naglaskom na kulturne radnike/ce i manje organizacije civilnog društva čiji su programi u idućem periodu otkazani, bez jasnih naznaka kada će se i hoće li se uopće moći održati. 

Predložene mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije podijeljene su na one neposredne, poput osiguravanja hitne financijske potpore i drugih socijalnih mjera, te dugoročne, kao što je uspostava financijskog paketa kojim će se potaknuti kulturno-umjetnički rad, jačanje socijalnih i radnih prava kulturnih radnika/ca i samostalnih umjetnika/ca te povećanje udjela javnog financiranja umjetnosti i kulture. 

"Bez hitnog djelovanja, negativne posljedice ove krize imat će puno šire razmjere od samih gospodarskih. Moguće je da se dugi niz godina nećemo moći oporaviti od 'kulturnog šoka' ukoliko izgubimo velik dio bogatstva i raznolikosti europske kulturne scene", poručuju iz CAE-a.

Njihovo pismo u cijelosti je dostupno ovdje, a zahtjeve koje sadrži možete podržati putem poveznice.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 06.04.2020

VEZANE VIJESTI

Kobne lekcije epidemije

Piše: Lujo Parežanin
Ključno je da kulturna politika aktualnoj krizi ne pristupa kao jednokratnom problemu, nego kao lekciji o dubinskoj promašenosti našeg društvenog odnosa prema kulturnom i umjetničkom radu.

Ni "K" od kulture

Piše: Martina Domladovac
Mreža Culture Action Europe raspisala je peticiju kojom traži da se kultura, zbog njene društvene i ekonomske važnosti, vrati u naziv Europskog povjerenstva za inovacije i mlade.

Kultura treba dostatnu financijsku potporu

Piše: Martina Domladovac
U pokušaju sprječavanja rezanja europskog fonda za financiranje kulture Mreža CAE kampanjom 1% za kulturu naglašava njenu višestruku važnost za očuvanje europskog projekta.