Hitno dogovoriti niz mjera | kulturpunkt

Vijesti Izdavaštvo

<

Hitno dogovoriti niz mjera

Knjižni blok uputio je dopis kojim do konca travnja traži osnivanje radne skupine koja bi osmislila financijski model dugoročnog opstanka knjige. 

Članovi Knjižnog bloka – Inicijative za knjigu, zajedno sa supotpisanim predstavnicima 26 nakladničkih kuća, su povodom alarmantnog stanja u knjižnom sektoru, stručnoj javnosti uputili otvoreno pismo. Među adresatima navedeni su vijeće i članovi Zajednice nakladnika i knjižara HGK, Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo gospodarstva, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca i Hrvatsko knjižničarsko društvo. 

Iz Knjižnog bloka upozoravaju kako je knjiga u Hrvatskoj u dubokoj krizi, ističući kao su svi sudionici u lancu knjige – autori, prevoditelji, nakladnici, knjižari i knjižnice - dovedeni su do situacije u kojoj je daljnja proizvodnja knjige stavljena pod znak pitanja. "U cilju zaštite branše i svih dionika u tzv. lancu knjige smatramo da je potrebno hitno dogovoriti niz mjera da se zaštiti veliki broj radnih mjesta, jer oko 13.000 ljudi izravno ili neizravno živi od knjige, a riječ je i o jednoj od najvažnijih kulturnih industrija", navode iz Knjižnog bloka. 

Prozvane institucije i strukovna udruženja, upozorena su kako je kriza knjige poodmakloj fazi te da se ona ne može zaliječiti dosadašnjim poticajima. Navodeći kako je Grad Zagreb smanjio sredstva za kupnju novih knjiga gradskim knjižnicama te kako je Ministarstvo kulture smanjilo sredstva za časopise za 10%, a potpore za izdavanje knjiga za 12% u odnosu na lanjske, iz inicijative smatraju nedopustivim ikakvo daljnje smanjivanje potpore knjigama u svim nadležnim tijelima državne ili lokalne vlasti.

Također, nedovoljnim smatraju pojedinačne mjere i prepuštanje knjige uvjetima slobodnog tržišta, kao i za sada neuspjelim rješavanjem odnosa između nakladnika i knjižara ili nakladnika i autora, jer "brojni primjeri pokazuju kako se ti odnosi reguliraju s pozicija moći a ne jednakopravnih uvjeta. U ova dva desetljeća pokazalo se da sam ceh od autorskih organizacija do knjižara i nakladnika nije uspio ni kratkoročno ni dugoročno riješiti svoje probleme".

Knjižni blok na ovim se glasnim dopisom uključilo u spašavanje "kulturne industrije koja je jedna od temelja nacionalnog identiteta" koje uključuje hitno  sazivanje koordinacije između izabranih predstavnika ceha i predstavnika Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva gospodarstva i Vlade, koja će donijeti smjernice i predložiti učinkovita rješenja za zaštitu knjige i pisane riječi. Cilj je najkasnije do kraja travnja, potaknuti oformljavanje radne skupine predstavnika struke i navedenih ministarstva koja treba osmisliti financijske i ine modele za dugoročni opstanak knjige i svih dionika u lancu knjige od autora, nakladnika, knjižara i knjižnica te načiniti nacionalnu strategiju poticanja čitanja i kupovine knjiga".

Dopis medijima i institucijama upotpunjen je i otvorenim pismom nakladnicima, čiji je povod osnivanje novoga knjižarskoga lanca društva Profil Mozaik d.o.o. U drugom dopisu Knjižni blok je nakladnicima predložio opće osnove za reguliranje odnosa između nakladnika i knjižara. "Važno je naglasiti da je Nakladnik taj koji prodaje svoja izdanja Knjižaru, te bi iz tog razloga nakladnik trebao biti taj koji predlaže ugovor knjižaru. S obzirom da se dosadašnja politika visokih rabata nije pokazala učinkovitom u rješavanju tržišta knjiga i da je samo generirala još veće probleme - smanjene mogućnosti ulaganja u marketing, smanjeni honorari suradnicima, teškoće u suradnji s tiskarama itd. - predlažemo da se sa svim knjižarima (samostalnim, knjižarskim lancima pa tako i s novoosnovanim društvom Profil Mozaik d.o.o) sklapaju ugovori pod uvjetima koji postaju i opći okvir pregovaranja nakladnika s knjižarima".

Predloženi uvjeti tiču se komisijske prodaje koja bi trebala imati rabatni okvir od minimalnih 30% do maksimalnih 40% te fiksne prodaje čiji rabatni okvir iznosi od 30% do 50%. Također, istaknuto je da rokovi plaćanja moraju biti u skladu s novodonesenim Zakonom o rokovima ispunjenja novčanih obveza te da treba postojati garancija plaćanja po načelu reciprociteta, "kako se ne bi događalo da neovisni knjižari i mali nakladnici-knjižari daju garancije plaćanja velikim nakladnicima-knjižarima dok isti njima ne žele izdati garancije plaćanja."

U zaključcima poziva, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu poziva svu zainteresiranu i stručnu javnost da se pridružiti njihovoj platformi, u svrhu rješavanja alarmantnog stanja na domaćoj knjižnoj sceni. 

KP / Knjižni blok

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 13.04.2012

VEZANE VIJESTI

Glad u sustavu knjige

Piše: Petra Novak

Za komentar o stanju domaće književne i izdavačke scene obratili smo se Simoni Goldstein, Miši Nejašmiću, Robertu Perišiću i Milanu Živkoviću. 

Nakladništvo danas

Na međunarodnoj radionici njemački će stručnjaci s područja nakladništva kolegama iz Hrvatske i regije predstaviti uspješne modele u knjižarskom poslu.

Istraživanje o knjižnoj sceni

U cilju poboljšanja djelatosti vezne uz knjigu, Ministarstvo kulture je pokrenulo istraživanje među korisnicima njihove potpore.

Knjižara - nemoguća misija

U povijest odlazi još jedna nezavisna knjižara, pulska Castropola.