Hitovi u Art-kinu Croatia | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Hitovi u Art-kinu Croatia

Zbogom kraljice, Melankolija te Nader i Simin se rastaju očekuju riječku publiku za kraj bogate sezone Art-kina Croatia.

24.07.2012 - 29.07.2012 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Nakon svečanog otvorenja ovogodišnjeg Berlinalea i međunarodnog programa 59. festivala igranog filma u Puli, u Art-kino Croatia 24. srpnja stiže novi film francuskog redatelja Benoîta Jacquota Zbogom kraljice. Tijekom prvih dana Francuske revolucije pratimo neobičan odnos Marije Antoinette (Diane Kruger) i njezine pomoćice Sidonie Laborde (Léa Seydoux). Drugačiji pristup već poznatoj povijesnoj priči pruža pogled na dva svijeta Versaillesa, svijet izdaje, ali i svijet vjernosti.

Iranska drama Nader i Simin se rastaju govori o braku, rastavi, obiteljskim obvezama i želji za boljom budućnosti. Pred bračnim parom Nader i Simin teška je odluka. U želji za poboljšanjem kvalitete svog života, ali ponajprije i života svoje kćeri Termeh Simin odlučuje napustiti Iran. Nader, s druge strane, odučuje ostati u Iranu kako bi se skrbio za svog oca koji boluje od Alzheimerove bolesti. Jedini način za odlazak iz Irana je razvod braka kojeg u Iranu nije tako jednostavno dobiti. Iranska drama, u režiji Asghara Farhadija, uz nagradu Oscar, osvojila je preko 60 nagrada na brojnim filmskim festivalima, među kojima i tri nagrade u Berlinu i Zlatni globus.

Za sam kraj ove sezone pred riječkom je publikom film o kraju svijetu. Znanstveno-fantastična drama Melankolija u režiji Larsa von Triera priča je o nedostatku ljubavi, odnosu bračnog para, sestrama i kraju svijeta. Glavnu postavu filma čine Kirsten Dunst i Charlotte Gainsbourg dok su izvrsne sporedne uloge ostvarili Alexander Skarsgård i Kiefer Sutherland. Melankolija iza sebe ima preko 30 nagrada.

Projekcije filmova bit će održane od 24. do 29. srpnja, a točan raspored pronađite ovdje

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.07.2012