Hoću govoriti o ratu | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Hoću govoriti o ratu

Stota obljetnica početka Prvog svjetskog rata povod je međunarodnoj izložbi ostvarenoj u suradnji s Kulturnim centrom Beograda.

04.09.2014 - 26.09.2014 , Zagreb - Klovićevi dvori
  • A
  • +
  • -

Prošlo je čitavo jedno stoljeće od kada je Princip povukao okidač, stoljeće koje je za sobom ostavilo najveći broj mrtvih, brojne ratove, povijesne dileme oko pitanja heroja i antiheroja, kao i velike geopolitičke promjene. To stoljeće je sada predmet preispitivanja i uglavnom pripada sjećanju. A sjećanje je itekako povezano sa sadašnjošću i budućnošću. Polazeći od teze da je povijest suvremena „pripovijest“, ona koju živimo, (Ogni storia è storia contemporaneaBenedetto Croce), potreba za stalnim preispitivanjem identiteta, principâ na osnovi kojih djelujemo ili ne i osobne i zajedničke prošlosti ne prestaje. A umjetnost otvara vrata za ovu vrstu ponovnog promišljanja, za život. Jer život i smrt podjednako pripadaju budućnosti naše egzistencije i umjetnosti. 

Cilj Puta za Europu je da kao virtualni vlak pokupi putnike, odvede ih do sljedeće stanice, netko će izići, neko ući, netko nastaviti putovanje... Svaka destinacija je novi doprinos, novo usložnjavanje mreže veza, osobnih priča, promišljanja o politici, identitetu, vlastitom mjestu u svom gradu, državi, Balkanu i Europi. Projekt Put za Europu je niz izložbi (Beč, Subotica, Sarajevo, Zagreb, Berlin, Beograd) suvremene umjetnosti i diskurzivnih programa (interdisciplinarnog pristupa), čiji će transkripti, zajedno s umjetničkim intervencijama autora koji sudjeluju na izložbama, biti objavljeni u završnoj publikaciji, nakon cjelokupnog planiranog ciklusa. Sadržaj i forma se mijenjaju ovisno o kontekstu i prostoru budući da nije riječ o putujućoj izložbi, već o nizu „stanica“ vizualnog istraživanja tema principâ, identiteta (osobnog i kolektivnog), odnosa između političkog i osobnog, između povijesti i života. S obzirom na to da je za međusobno razumijevanje ključna "fuzija horizonata" (Gadamer), koja ne znači samo dijeljenje iskustva, već i prostora, projekt je međunarodnog karaktera kada je riječ o sudionicima/umjetnicima, ali i kada je riječ o prostorima (stanicama) jer pristup određenoj temi dovodi do dijaloga i boljeg razumijevanja samo u širem kontekstu. 

Izlažu Radoš Antonjević, Janko Baljak, Boogie, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin i Adela Jušić, Uroš Đurić, Ivan Grubanov, Ibro Hasanović, Vlatka Horvat, Siniša Ilić, Aleksandar Jestorvić – Jamesdin, Dejan Kaludjerović, Srđan Keča, Marko Lulić, Vladimir Miladinović, Mladen Miljanović, Ana Nedeljković i Nikola Majdak ml., Darinka Pop – Mitić i Milica Tomić.

Izložba je otvorena od 4. do 26. rujna. Kustosice su izložbe Mia David i Zorana Đaković Minniti, a izložba je ostvarena u suradnji s Kulturnim centrom Beograda.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.09.2014