Hologram izvedbenosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Hologram izvedbenosti

Hologramsku instalaciju Izmeštanje definira suradnja individualnih umjetnika koji koriste vizualne umjetnosti, kazalište, tekst, performans i nove tehnologije.

  • A
  • +
  • -

U likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (KCB), bit će predstavljena nova izvođačka platforma Izmeštanje. Ovaj projekt pokrenut je s ciljem istraživanja osnovnih principa suvremene umjetničke produkcije i performansa. U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internetsko izvođenje uživo.

Izgrađena u formi male teatarske scene, Izmeštanje kombinira sredstva internetske komunikacije s digitalnim (virtualnim) prostorom te omogućava umjetnicima različitih geografskih lokacija da timski kreiraju izvođenje uživo, koje se odigrava pred fizički izmještenom, ali prisutnom publikom. Video i audio performans, stream, internet prisustvo i hologramska projekcija, materijali su iz kojih pomoću ove platforme nastaje umjetničko djelo. Takve novonastale konceptualne, produkcijske i izvođačke okolnosti proizvode mogućnosti i ograničenja koja generiraju specifična iskustva, kako za promatrače (publiku), tako i za umjetnike (performere). Osnovni cilj platforme jest inicirati, klasificirati i dokumentirati iskustva gledatelja i izvođača. Dokumentiranje i arhiviranje, koje omogućava Izmeštanje, tvori priliku očuvanja elemenata žive igre koje se potom, unutar istog medija, mogu reprezentirati i ponovno izvesti u svom integralnom formatu. Izmeštanje locira potencijalne točke polaska zajedničke prisutnosti umjetnika i publike te teorijski i praktično ispituje mogućnosti izvedbenih umjetnosti. 

Projekt Izmeštanje po prvi put je prikazan u okviru 12. Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije. Na poziv Radivoja Dinulovića, direktora centra S.Cen – OISTAT Srbija, organizacije zadužene za prezentaciju Srbije na Kvadrijenalu, umjetnik Dorijan Kolundžija imenovan je za umjetničkog upravitelja srpskog nacionalnog paviljona 2011. godine. Kao autor projekta Kolundžija je zajedno sa selektoricama programa, Anom Adamović i Milicom Pekić, pozvao šest autora da kreiraju radove za ovu specifičnu platformu. Izmeštanju su svoj rad priložili Ana Sofrenović, Dalija Aćin, Bojan Đorđev i Siniša Ilić, Željko Serdarević i Dragan Mileusnić, Manja Ristić te Igor Štanglicki. Dokumentacija nastala tijekom izvođenja producirana je kroz šest izoliranih scenskih objekata. Iako snimljeni, radovi se odigravaju u integralnoj verziji i realnom vremenu. Kompletna dokumentacija koja prati proces nastajanja ovakvih djela dostupna je publici tokom izložbe u KCB-u. 

Izložba će biti otvorena 18. studenog u 19 sati, a moguće ju je razgledati do 9. prosinca. Više o izložbi i platformi Izmeštanje saznajte na istaknutom linku

Izvor: KCB / Foto: Izmeštanje 


Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 16.11.2011