Hrabre žene | kulturpunkt

Audio

Hrabre žene

Danas je Svjetski dan čitanja naglas. Za vas čitamo poglavlje iz knjige Humanizam za djecu.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 6. ožujka. Smisao je obilježavanja Dana pokazati svijetu da pravo na čitanje i pisanje pripada svim ljudima. Svjetski dan čitanja naglas motivira djecu, mlade i odrasle diljem svijeta da slave moć riječi i stvaraju zajednicu čitatelja koji promiču pravo svakog djeteta na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Humanizam za djecu prva je ireligiozna i humanistička knjiga za djecu u Hrvatskoj i regiji, autorice Nade Topić Peratović. Zahvaljujući brojnim novčanim prilozima putem Kickstarterove stranice knjiga je tiskana u lipnju, kolovozu i rujnu 2014. godine u nakladi Centra za građansku hrabrost iz Hrvatske i Zentrum für Zivilcourage iz Švicarske. Knjiga upoznaje djecu s humanističkim vrijednostima potičući ih na sumnju, istraživanje i kritičko propitivanje postojećeg i ohrabrujući ih da imaju povjerenje u vlastiti razum. Djecu se upoznaje s nasljeđem boraca za ljudska prava čime se razvija osjećaj suosjećanja i solidarnosti za potrebe i prava drugih, posebice obespravljenih članova društva. 

U poglavlju Hrabre žene opisuju se pojmovi patrijarhata i mizoginije, govori se o ravnopravnosti i povijesnoj borbi za prava žena. Davne 1911. godine članica međunarodnog radničkog pokreta Clara Zetkin predložila je da se 8. ožujka slavi kao Međunarodni dan žena: "Tog se dana slave svi uspjesi za koje su se hrabre žene izborile. Izlaskom na ulicu istovremeno se slavi, ali i podsjeća da borba za prava žena i pravednije društvo još nije gotova", navodi se u poglavlju. Također, poseban je dio posvećen Malali Yousafzai, aktivistici i najmlađoj dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Tekst čita Janja Sesar.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.03.2015