Hrabre žene | kulturpunkt

Audio

Hrabre žene

Danas je Svjetski dan čitanja naglas. Za vas čitamo poglavlje iz knjige Humanizam za djecu.

  • A
  • +
  • -

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 6. ožujka. Smisao je obilježavanja Dana pokazati svijetu da pravo na čitanje i pisanje pripada svim ljudima. Svjetski dan čitanja naglas motivira djecu, mlade i odrasle diljem svijeta da slave moć riječi i stvaraju zajednicu čitatelja koji promiču pravo svakog djeteta na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Humanizam za djecu prva je ireligiozna i humanistička knjiga za djecu u Hrvatskoj i regiji, autorice Nade Topić Peratović. Zahvaljujući brojnim novčanim prilozima putem Kickstarterove stranice knjiga je tiskana u lipnju, kolovozu i rujnu 2014. godine u nakladi Centra za građansku hrabrost iz Hrvatske i Zentrum für Zivilcourage iz Švicarske. Knjiga upoznaje djecu s humanističkim vrijednostima potičući ih na sumnju, istraživanje i kritičko propitivanje postojećeg i ohrabrujući ih da imaju povjerenje u vlastiti razum. Djecu se upoznaje s nasljeđem boraca za ljudska prava čime se razvija osjećaj suosjećanja i solidarnosti za potrebe i prava drugih, posebice obespravljenih članova društva. 

U poglavlju Hrabre žene opisuju se pojmovi patrijarhata i mizoginije, govori se o ravnopravnosti i povijesnoj borbi za prava žena. Davne 1911. godine članica međunarodnog radničkog pokreta Clara Zetkin predložila je da se 8. ožujka slavi kao Međunarodni dan žena: "Tog se dana slave svi uspjesi za koje su se hrabre žene izborile. Izlaskom na ulicu istovremeno se slavi, ali i podsjeća da borba za prava žena i pravednije društvo još nije gotova", navodi se u poglavlju. Također, poseban je dio posvećen Malali Yousafzai, aktivistici i najmlađoj dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Tekst čita Janja Sesar.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.03.2015