Hrvatske budnice na slavonskoj turneji | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Hrvatske budnice na slavonskoj turneji

Po prvi put tijekom devetogodišnjeg rada, Le Zbor odlazi na istok Hrvatske.

06.06.2014 - 08.06.2014 , Vukovar - Park-šumica Adica, Vinkovci - Centar znanja, Osijek - Trg slobode
  • A
  • +
  • -

Slavonska turneja pod nazivom Hrvatske budnice odvit će se početkom lipnja, u mjesecu ponosa i solidarnosti. 

Turneju i tri koncerta Le Zbor posvećuje svim građanima i građankama čiji su životi nepovratno promijenjeni uslijed velike katastrofe izazvane djelovanjem prirode i nedjelovanjem ljudi, te svim volonterima i volonterkama koji su se posljednjih tjedana solidarizirali s onima kojima je pomoć bila potrebna.

U vremenima koja dolaze, zajedno ćemo morati prionuti na posao izgradnje boljeg svijeta, svijeta dostupnog interesima mladih, svijeta povezanog na temeljima suradnje i solidarnosti te prepoznavanja i prihvaćanja identiteta koji odstupaju od dominantnih normi i interesa krupnoga kapitala. Svi su koncerti Le Zbora besplatni, a zbor nastupa uz pratnju Ivana Raića na cajónu i Martina Turšića na gitari.

Prvi je koncert najavljen za 6. lipnja u Centru znanja u Vinkovcima, s početkom u 20 sati. Prije koncerta bit će prikazan kratki dokumentarni film Bože čuvaj Le Zbor autorica Noah Dalije Pintarić i Lore Šuljić o prvom pojavljivanju LGBT zbora iz ovog dijela Europe na festivalu Various Voices u Londonu 2009. godine. Partner Le Zbora je vinkovačka Udruga ljubitelja filma RARE, organizator festivala dokumentarnog rock filma DORF te projekata EDIT i Film It Loud, usmjerenih edukaciji mladih o stripu i filmu. 

Festival VuBass OpenAir i ove godine donosi glazbeno raznovrstan program na jedinstvenoj lokaciji Park-šume Adica u Vukovaru, a ove će se godine vukovarskoj publici predstaviti i Le Zbor, u subotu, 7. lipnja, oko 16 sati. Nastup je organiziran u suradnji s udrugom VUKA (Vukovarska Udruga Kulturnog Aktivizma), neprofitnom organizacijom koja se bavi promicanjem underground i alternativne kulture u gradu Vukovaru.

U nedjelju, 8. lipnja, Osječani će moći poslušati Le Zbor na koncertu na Trgu slobode, organiziranom u suradnji s Volonterskim centrom Osijek. VCOS je organizacija posvećena razvoju civilnoga društva i podrška aktivnom sudjelovanju građana od 2005. godine. Koncert u osječkom javnom prostoru započet će u 12 sati.

Dizajn plakata turneje potpisuje Jelena Rebrnjak. Partner je slavonske turneje Savez udruga Clubture/Klubtura, a turneja se provodi uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova te platforme Catapult/Global fund for Women

Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko-feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, a krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. Od 2005. godine etablirao se kao promotor ljudskih prava i umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire. Le Zbor broji dvadesetak članica/pjevačica čijem volonterskom radu duguje svoje postojanje te nastupa a capella i uz pratnju benda. Pod stručnim vodstvom dirigentica Lidije Dokuzović (2005-2012) i Glorije Lindeman (2012-2014) zbor je održao više od stotinu nastupa diljem Hrvatske i inozemstva. Osim samostalnih koncerata, Le Zbor je sudjelovao u raznim umjetničkim projektima (filmovima, kazališnim predstavama, likovnim izložbama, modnim revijama, umjetnosti stripa) te je surađivao s poznatim domaćim umjetnicama i kolektivima (Sanja Iveković, Ivana Popović, Dubravka Crnojević-Carić, Montažstroj). O Le Zboru je 2009. snimljen i kratki dokumentarni film pod nazivom Bože čuvaj Le Zbor koji je prikazan na raznim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U svibnju 2012. godine, Le Zbor je pod etiketom Dirty Old Label i u suradnji s bendom Vergl Grind izdao album naziva Hrvatske budnice kojim je simbolički zaokružio šestogodišnji rad.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.06.2014