Hrvatski film u Sarajevu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Hrvatski film u Sarajevu

U službenom programu 17. Sarajevo Film Festivala sudjeluju četiri hrvatska dokumentarna filma, po jedan dugometražni i kratkometražni igrani film te jedan animirani film.

Četiri filma u Natjecateljskom programu dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala stižu iz Hrvatske.To su Ratni reporter Silvestra Kolbasa, Razorubičenje Domagoja Matizovića i dokumentarno-eksperimentalni film Prolaz za van u režiji Vedrana Šamanovića koji će u Sarajevu imati međunarodne premijere te Zemlja znanja Saše Bana koji će u Sarajevu imati svoju svjetsku premijeru.
 
Međunarodnu premijeru u Natjecateljskom programu – igrani film u Sarajevu tako će imati Fleke scenarista i redatelja Alde Tardozzija. Film će se natjecati s još devet filmova iz regije. Tardozzijev debitantski dugometražni igrani film priča je o slučajnom prijateljstvu dviju sedamnaestogodišnjih djevojaka, Lane i Irene, koje se rađa tijekom jedne burne zagrebačke noći. Put kojim prijateljice prolaze pun je iskušenja, obrata, napetosti, ali i požrtvovnosti, hrabrosti i ljubavi. Film će svoju hrvatsku premijeru imati ovog mjeseca i u Nacionalnom programu Festivala igranog filma u Puli.

U Natjecateljski program – kratkometražni film uvrštena su dva hrvatska filma, igrani film Mezanin (2011.) Dalibora Matanića i animirani Dove sei, amor mio (2011.) Veljka Popovića.

Radnja Matanićeva filma smještena je u otuđeni velegrad u kojem vladaju nemilosrdna pravila korporacijskog društva. Junakinja Mezanina, mlada djevojka u potrazi za poslom, pristaje biti svedena na ljudsko meso - jer je to jedini mogući ulaz u igru preživljavanja. Mezanin je svoju hrvatsku premijeru imao u ožujku u Rijeci, a prikazivanje na festivalu u Sarajevu bit će njegova međunarodna premijera. Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame.
 
Kratkometražni animirani film Dove sei, amor mio (2011.) priča o samotnom životu jedne starice ispunjenom svakodnevnim ritualima i melankoličnim prisjećanjima na sretnije dane. Ipak, ispod površine krije se strašna tajna od koje starica više ne može pobjeći. Film je producirao Bonobostudio.
Izvor: HAVC / Foto: Veljko Popović, Dove sei, amor mio, 2011
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.07.2011