Hrvatski filmaši za Japan | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Hrvatski filmaši za Japan

Od 29. ožujka do 3. travnja pet zagrebačkih prikazuje hrvatske dokumentarce nadahnute Japanom i dugometražne igrane japanske filmove, a sav prihod bit će doniran japanskom Crvenom križu.

  • A
  • +
  • -

"Program u kinu Grič otvara premijera dokumentarnog filma 5:7:5 za Hrvatsku redatelja Mladena Santrića, autora i urednika niza emisija, filmskih i video radova, koji se u novom filmu bavi popularnim japanskim haikuom, tradicionalnim trostihom sa zadanom slogovnom strukturom", izvijestio je organizator ciklusa, produkcijska kuća 4Film.

U programu će biti prikazan i Santrićev dokumentarac Vladimir Devide, u kojemu taj akademik, književnik i japanolog u osmom desetljeću života duhovito i slikovito pripovijeda o svojem porijeklu, vjeri, reinkarnaciji, prosvjetljenju, matematici, haiku poeziji, sapunicama, Kurosawi i knjigama.

Na rasporedu su i dva dokumentarna filma Tomislava Mršića Tokyo Light koji prikazuje japansku plesnu grupu, ljude na pecalištu usred gradske vreve, plesačice havajskog plesa i igračice golfa na vrhu nebodera, te Asobi (u slobodnom prijevodu igra, igranje) koji istražuje sličnosti i razlike u fascinaciji Japanaca i Hrvata sportom.

Ciklus obuhvaća i dva japanska dugometražna igrana filma. Jedan od njih je Oskarom nagrađeni film Odlasci Yojiroa Takite, koji govori o čelistu koji nakon što ostane bez posla prolazi kroz spiritualno iskustvo rada na mjestu pogrebnika u neobičnom japanskom ritualu, a drugi je Skrivena oštrica Yojija Yamade, koji kroz život dvojice samuraja prikazuje velike promjene u Japanu koji se polovicom 19. stoljeća otvara prema Zapadu.

Ciklus je organiziran u suradnji s kinima gdje će se prikazivati filmovi (Kino Grič, Kulturno- informativni centar, kino Forum, Movieplex i Art-kino Metropolis) te distributerskom kućom Discovery. Detaljan raspored projekcija preuzmite ovdje.  


***
Uredništvo Kulturpunkta podupire ovu akciju i svoje čitatelje upućuje da svojim sudjelovanjem u spomenutom programu pomognu stradalima u nedavnom potresu koji je pogodio tu zemlju.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.03.2011