Hrvatski filmovi u Švedskoj | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Hrvatski filmovi u Švedskoj

34. međunarodni filmski festival u Göteborgu održava se od 28. siječnja do 7. veljače.

  • A
  • +
  • -

U konkurenciji su dugometražni igrani film Sedamdeset i dva dana Danila Šerbedžije, kratkometražni animirani film Moj put Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića te dvije hrvatske manjinske koprodukcije: dugometražni igrani film Na putu Jasmile Žbanić i omnibus grupe autorica Neke druge priče.

Sedamdeset i dva dana biti će prikazan u službenom dijelu programa, u selekciji međunarodnih debitanata. Sudionici te kategorije natječu se za nagradu koja nosi ime slavnog Ingmara Bergmana, ali automatski sudjeluju i u natjecanju za nagradu publike. Moj put sudjeluje u sklopu popratnog programa Maksimalno animirani, selekciji najboljih animiranih filmova iz prošle godine. Na putu sudjeluje u sklopu programa Festivalski favoriti u kojem se prikazuju filmovi koji su u prošloj godini bili rado gledani na međunarodnim filmskim festivalima, a omnibus Neke druge priče bit će prikazan u programu Pet kontinenata, posvećen zanimljivim prošlogodišnjim ostvarenjima iz svih dijelova svijeta.

Filmski festival u Göteborgu najveći je međunarodni filmski festival u Švedskoj, ujedno najveći i u Skandinaviji. Ove godine na festivalu sudjeluju 442 filma iz 76 zemalja. Festival godišnje posjeti preko 200 000 posjetitelja, što ga stavlja u red najvećih svjetskih festivala.

Izvor: HAVC

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 27.01.2011