Hrvatski mediji na pragu Europske unije | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Hrvatski mediji na pragu Europske unije

Kulturpunkt i Cafe Babel pozivaju vas na raspravu o hrvatskim medijima i medijskom prostoru koji je u posljednji dvadesetak godina pretrpio brojne devastacije.

30.05.2012 - 31.05.2012 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Ugrožene medijske slobode, izrazito nesigurni uvjeti rada novinara, sveprožimajuća tabloidizacija i komercijalizacija sadržaja te snažno koncentriranje medijskog vlasništva samo su neki od negativnih trendova koji osiromašuju medijsko polje, onemogućavajući građanima relevantno informiranje. 

Kako je u opisanom kontekstu i na koji način moguće osigurati razvoj raznolikog medijskog krajolika koji se sastoji od tri stabilna sektora – javnog, privatnog i sektora neprofitnih medija? Kako osigurati održiv razvoj neprofitnih medija, koji su akteri ključni u tom procesu i na koji način možemo primijeniti pozitivne europske prakse i iskustva u Hrvatskoj? Kakva je situacija u regiji, u čemu se podudara, a u čemu razlikuje od naše?       

O  ovim i mnogim drugim pitanjima važnima za razvoj širokog, bogatog i raznolikog medijskog krajolika u Hrvatskoj razgovarat će Hajrudin Hromadžić, docent na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, Trpimir Matasović, predsjednik Novinarskog vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva, Martin Mayer, ataše i politički savjetnik pri delegaciji Europske unije u RH i Milan Živković, redatelj i politički aktivist. Razgovor će voditi Boris Postnikov, glavni urednik dvotjednika za društvo i kulturu Zarez.

Razgovor će biti održan u sklopu projekta Orient Express Reporter 2 koji provodi Cafebabel.com. Cafebabel.com je prvi višejezični europski magazine dizajniran za čitatelje diljem svijeta. Inovativnost ovog projekta u europskom medijskom kontekstu počiva na principu participativnog novinarstva koji nudi jedinstvenu platformu za izražavanje eurogeneracije, prve generacije koja "živi Europu", zahvaljujući programu Erasmus, internetu i sve većoj mobilnosti. 

Portal Kulturpunkt.hr pokrenut je 2005. godine kako bi se dokinula marginaliziranost nezavisne kulture u hrvatskim medijima. Portal od tada kontinuirano prati nezavisnu kulturnu scenu i nove kritičke umjetničke prakse, a svoj prostor otvara i građanskim inicijativama koje vode procese javnog zagovaranja, potičući odgovorne socijalne i političke odluke u Hrvatskoj, kao i veću participaciju građana u njihovom donošenju. Neizostavni su fokusi portala kultura mladih, urbana kultura, društveni aktivizam, nove tehnologije, suvremena umjetnost, slobodna kultura, queer kultura, umjetnost novih medija, nove umjetničke prakse, eksperimentalni, progresivni i istraživački pristupi u umjetnosti i slično. 

Projekt Orient Express Reporter 2 financijski je podržala Europska komisija. Razgovor Hrvatski mediji na pragu Europske unije – izazovi i mogućnosti  održava se 30. svibnja u 19 sati uz podršku književnog kluba Booksa.

 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.05.2012