Hrvatsko-flamanske književne veze | kulturpunkt

Najave Književna večer

<

Hrvatsko-flamanske književne veze

Gostovanje pjesnikinje i pjesnika Inge Braeckman i Xaviera Roelensa dio je suradnje Hrvatskog društva pisaca s Flamanskim književnim fondom.

30.10.2018 , Zagreb - Café U dvorištu

FOTO: Facebook

  • A
  • +
  • -

U utorak, 30. listopada u 19 sati u Caféu u Dvorištu gostuju flamanska pjesnikinja i pjesnik Inge Braeckman i Xavier Roelens.

Hrvatsko društvo pisaca u suradnji s Flamanskim književnim fondom u prvom je dijelu programa razmjene pisaca organiziralo gostovanje Martine Vidaić i Silvestra Vrljića u Leuvenu, Gentu i Antwerpenu od 18. do 20 rujna. Gostovanje je uključivalo čitanja, prevoditeljske radionice i dogovaranje moguće buduće suradnje Hrvatskoga društva pisaca i flamanskih institucija i autora.

U drugomu dijelu programa razmjene pisaca u Zagrebu će od 29. do 31. listopada gostovati Inge Braeckman i Xavier Roelens. Program će voditi i moderirati organizator projekta Silvestar Vrljić zajedno s prevoditeljicom Romanom Perečinec.

Inge Braeckman rođena je 1974. u Gentu. Slobodna je publicistkinja, kustosica, urednica i autorica. Nakon studija germanistike počela je pisati likovnu kritiku i putopise za novine. Bila je izbornica na venecijanskom Bijenalu 2005. godine. Piše za Art Magazine i brojne belgijske galerije. Prvu pjesničku zbirku objavila je 2009, a do sad ih je objavila četiri. Pjesme su joj objavljene i u raznim časopisima, a prevođene su na francuski, njemački, engleski i korejski.

Xavier Roelens, rođen 1976., belgijski je pjesnik i pjesnički entuzijast. Bio je urednik dvaju književnih časopisa – Kluger Hans i En er is. Drži radionice pisanja poezije na SchrijversAcademie (Akademiji za pisanje) i na raznim drugim mjestima. Počeo je nastupajući na sceni slam poezije. Bio je suurednik pjesničke zbirke Op het oog – 21 mladi flamanski pjesnik za 21. stoljeće. Objavio je tri zbirke poezije. U zadnjoj zbirci Godine našeg djetinjstva pitao je 365 ljudi o njihovim najranijim sjećanjima iz djetinjstva i napisao 77 pjesama koje su naslovljene godinom rođenja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 29.10.2018