Hrvatsko-njemački strip susret | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Hrvatsko-njemački strip susret

Književni časopis Blumenfresser za svoje je najnovije izdanje pozvao njemačke autore i crtače stripa da prijave radove na temu "vrsta".

  • A
  • +
  • -
Arten, odnosno vrste, predstavljaju multimedijalni ili, bolje reći, intermedijalni koncept koji povezuje strip, književnost i muziku, a svoju će inkarnaciju imati i u "hrvatsko-njemačkom strip susretu", izložbi koja će u zagrebačkom Studentskom centru biti otvorena od 8. do 17. ožujka. 

Za hrvatski je dio susreta zaslužan strip-kolektiv Komikaze, predvođen Ivanom Armanini, a za njemački Michael Jordan, predstavnik uredništva Blumefressera. Na samom otvorenju izložbe održat će se "crtački duel između berlinske umjetnice Aishe Franz i hrvatskog haiku strip autora Mire Župe, kao i DJ set te živa izvedba njemačkih tekstova u prijevodu". 

"Komikaze su mreža za širenje strip aktivnosti na World Wide Webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora i autorica. Cilj je Komikaza povezati strip aktiviste balkanske regije i Europe radi razmjene informacija i  konkretnih strip proizvoda. Izložbe i radionice su dio prezentacije i popularizacije stripa-autora/ica. U kontekstu skupne akcije za organizaciju (nenaoružanog) otpora protiv progresivne globalizacije ukusa i porastu institucionalizirane umjetničke produkcije, program udruge Komikaze predstavlja slobodno i altruistično djelovanje umjetnika iz različitih područja, koje povezuje neovisan i beskompromisan stav, nazvan alternativnim u odnosu na postojeću umjetničku praksu koja dominira. Partnerski i prostorni prioriteti vezani su za neprofitne autonomne zone kulture. Projekt Komikaze započeo je 2002, a kao udruga registriran 2008. godine", stoji na službenoj stranici projekta. Podsjećamo, nedavno je izdana i deseta jubilarna zbirka kolektiva, a o kojoj više možete čitati ovdje

Izložba Vrste / Arten dio je većeg projekta Goethe Instituta koji sustavno promovira njemačke strip-autore, grafičke umjetnike i teoretičare stripa, a u sklopu kojeg se održava i izložba plakata i tabli Manga & Co. – Die neue deutsche Comic-Kultur čiju koncepciju potpisuje kustos Matthias Schneider, kao i stručni skup tijekom kojeg će Ralf Klötzke govoriti o mogućnostima uporabe stripa u nastavi stranog jezika. Intervju s Aishom Franz, jednom od umjetnica koja će nastupiti u sklopu zagrebačkog susreta, možete pročitati ovdje, a više o samom projektu - ovdje
V.M. / Goethe Institut / Komikaze / Ilustracija: Michael Jordan za Blumenfresser

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.02.2012