Humanistika u posttranziciji | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Humanistika u posttranziciji

Prva međunarodna poslijediplomska konferenciju Dosezi psihoanalize: književnost, izvedbene umjetnosti, film i kultura održat će se 27. i 28. siječnja 2012. na Filozofskom fakultetu u

  • A
  • +
  • -
Svrha je konferencije, koju organiziraju doktoranti Poslijediplomskog doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, svima zainteresiranima neovisno o formalnom akademskom stupnju, a poglavito doktorandima doktorskih studija, pružiti ravnopravnu mogućnost da predstave svoje radove. Ovogodišnja konferencija posvećena je položaju psihoanalitičke teorije i kritike na polju humanistike i društvenih znanosti. 

Od Freudove teorije, koja uvelike nastaje u krilu književnog predloška, preko Lacanovih čitanja Freuda natopljenih književnim figurama, sve do suvremene tzv. postlakanovske teorije koja inzistira upravo na pregibima tekstualnog i traumatskog, psihoanaliza nije iscrpila interes prema estetskom predmetu. Jednako tako, znanost o književnosti, filmologija, teatrologija, izvedbeni studiji, kao i kulturalna antropologija, filozofija i rodni studiji prizivaju psihoanalitičke koncepte.

"Postoji li znanost o nesvjesnom i kako psihoanaliza tretira znanje, koji je status psihoanalize u humanističkim i društvenim disciplinama, zašto su umjetnost i psihoanaliza trajno usmjerene jedna na drugu, u kojoj mjeri psihoanalitička kritika uzima u obzir autonomiju umjetnosti, zašto je spolna razlika u psihoanalizi privilegirana, potire li spolna razlika koncept rodnih identiteta, kako psihoanalitička teorija tretira klasnu, rasnu i etničku razliku, može li se prošlošću gospodariti, kome je upućena ispovijest, što se ponavlja svjedočenjem, tko se čuje kada Ja govori, ima li žudnja oči, tko je subjekt jezika", samo su neke od predloženih tema za izlaganje. 

"Kako bismo zajedno promislili točke susreta i sjecišta između umjetnosti i psihoanalize, kako se one međusobno zrcale te koliko psihoanaliza sužava, proširuje i pomiče granice interpretacije, pozivamo vas da sudjelujete na konferenciji", poručuju iz organizacijskog odbora kojeg čine Ivan Majić, Andrea Milanko i Ana Tomljenović.

Duljina izlaganja ograničena je na petnaest minuta. Svi recenzirani i prihvaćeni radovi do 30000 znakova bit će objavljeni u zborniku. Naslov rada i sažetak do 250 riječi molimo možete poslati na adresu elektroničke pošte do 1. listopada 2011. Obavijest o prihvaćenim temama izlaganja bit će poslana do 15. listopada 2011.

Plenarni su izlagači Morana Čale (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Mladen Dolar (Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani) i Alenka Zupančič (Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, ZRC - SAZU).
Izvor: HUPT / Na fotografiji: Jacques Lacan

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.09.2011