I to je pitanje kulture: Migracije | kulturpunkt

Audio

I to je pitanje kulture: Migracije

Autorica: Ivana Perić

O nemilosrdnim graničnim režimima, društvenoj hipokriziji i izgradnji prostora za otpor Ivana Perić razgovara s umjetnicom i aktivistkinjom selmom banich te novinarkom Tamarom Opačić.

  • A
  • +
  • -

Nakon kratkog perioda na samom početku tzv. migracijskog vala kada se izbjeglicama koje su bježale od terora rata i neimaštine pristupalo solidarno i s dobrodošlicom, javnim diskursom posljednjih godina dominiraju predrasude i netrpeljivost. Priču o otvorenim granicama zamijenila su sve češća i brutalnija svjedočanstva o policijskom nasilju, dok vijesti o mrtvim tijelima migranata pronađenim u pograničnim rijekama postaju dio naše svakodnevice. Od 2017. godine do danas na teritoriju Republike Hrvatske smrtno su stradala najmanje 62 migranta.

O tome kako smo kao društvo došli do točke da nas ovakve brojke ostavljaju ravnodušnima, i tko su ljudi koji iza tih brojki stoje, tema je pete epizode podcasta I to je pitanje kulture. Urednica Ivana Perić ugostila je umjetnicu i aktivistkinju selmu banich te novinarku Tamaru Opačić s kojima je razgovarala o nemilosrdnim graničnim režimima, društvenoj hipokriziji, ali i o našoj vlastitoj poziciji i mogućnostima otpora. 

 

Podcast uredila i vodila: Ivana Perić
Tekstove čitala: Lena Medar
Produkcija: Audio Store Transonica 

 

Podcast je nastao u sklopu projekta I to je pitanje kulture? koji provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od 19. kolovoza 2020. godine do 19. kolovoza 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK. 

Više o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima možete saznati ovdje, a o Europskom socijalnom fondu na ovoj poveznici.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 02.08.2022