I to je pitanje kulture: Romi u društvu i medijima | kulturpunkt

Audio

I to je pitanje kulture: Romi u društvu i medijima

Autorica: Kristina Tešija

S Barbarom Matejčić razgovaramo o društveno ukorijenjenim stereotipima i ulozi institucija, medija, neprofitnog sektora i umjetnosti u promjeni položaja romske zajednice u Hrvatskoj.

  • A
  • +
  • -


FOTO: Ana Opalić

U posljednjoj epizodi iz serijala I to je pitanje kulture govorimo o položaju Roma u hrvatskom društvu i njihovoj reprezentaciji u medijima. S Barbarom Matejčić, slobodnom novinarkom i urednicom fokusiranom na društvene teme i ljudska prava, Kristina Tešija razgovarala je o višestrukoj marginalizaciji romske zajednice, društveno ukorijenjenim stereotipima i ulozi institucija, medija, neprofitnog sektora i umjetnosti, kao i o njenom vlastitom pristupu izvještavanju o ranjivim skupinama.

Matejčić s fotografkinjom Anom Opalić potpisuje izložbe Kad odrastem bit ću bogatašica i Jednog dana život će biti lijep kojima se zaustavlja u prostorima u kojima romska djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. O uvjetima života u romskim naseljima u Hrvatskoj poslušajte u emisiji iz serijala Pravo na grad u kojoj su gostovali Siniša Senad Musić i Marina Horvat iz Romske organizacije mladih Hrvatske.

U drugom dijelu emisije, kao primjer novinarskog izvještavanja realiziranog kroz projekt I to je pitanje kulture, poslušajte ulomke iz teksta Josipe Lulić Dokaz da smo normalni. Riječ je o razgovoru koji je autorica vodila s Melanijom Mešić u 2020. godini povodom izložbe Moj dan - Život djece i mladih Roma. Tekst čitaju Tea Harčević i Severina Lajtman

 

Podcast je nastao u sklopu projekta I to je pitanje kulture? koji provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od 19. kolovoza 2020. godine do 19. kolovoza 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK. 

Više o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima možete saznati ovdje, a o Europskom socijalnom fondu na ovoj poveznici.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 13.08.2022