"iako, nego, ali onda ipak opet" | kulturpunkt

Najave Izložba

<

"iako, nego, ali onda ipak opet"

Izložba radova ilustratorice, autorice stripova i animatorice Ivane Pipal otvara se u Galeriji Nova.

21.02.2014 - 07.03.2014 , Zagreb - Galerija Nova

Otvorenje izložbe Ivane Pipal iako, nego, ali onda ipak opet je u petak, 21. veljače u 19 sati

"Ivana Pipal je ilustratorica, autorica stripova i animatorica - umjetnica najmlađe generacije jednako uspješna u harmoniziranju slike i teksta, kao i u eksperimentiranju s objektima. Radovi nastali od 2010., kao i oni producirani za ovu izložbu, pokazuju se u ambijentu kreiranom od predmeta koji ne čine puku scenografiju izložbe. Riječ je o predmetima koji su prepuni osobne povijesti i značenja i koji su dali dali početni impuls razvoju Ivanine umjetničke osobnosti.

U nedavno objavljenoj knjizi Priča o teti Mandi (2x2, 2013.) Ivana Pipal piše pripovijedačkom zrelošću empatične slušateljice; jedino se tako može objasniti prisutnost emotivnih momenata i općih mjesta koja odgovaraju prethodnim generacijama i vremenu kojemu nije mogla biti svjedok. Izvan političkog diskursa, distanciranim tonom, autorica nenamjerno pogađa u srž minulog vremena. Odlikuje ju i sposobnost da naracijom intuitivno izdvoji pojmove i sintagme koje se u svakodnevnom govoru ponavljaju, ali ostaju neprepoznate. Čitatelji ih osvještavaju tek kada ih autorica suoči s njima. Čak i u puno kraćoj formi koja obasiže jedan ili dva ilustrirana lista, Ivanin tekst čini zaokruženu pripovijedačku minijaturu u savršenoj ravnoteži s ležerno vještim crtežima.

Teško je temeljiti rad na sjećanju i emociji bez skliznuća u patetiku, kao što je teško poslati poruku bez suvišnog dociranja. Ivani to ipak uspijeva, kao što joj uspijeva i ostvariti komunikaciju s promatračem tako da ga ne dovodi u neugodnu situaciju čak ni onda kada ga zbunjuje te prepuštajući mu da slobodno interpretira ono što vidi.

U animaciji kao i u ilustraciji autorica koristi linearno pripovijedanje i ponavljanje motiva na granici humora i apsurda. Upravo su apsurd i nenametljiv humor kvalitete Ivaninog rada koje ju čuvaju od toga da interpretaciju svog osobnog svijeta stavi u službu interpretacije onog vanjskog, vječno zahtjevnog, kojeg treba popraviti – možda umjetnošću" zapisala je u predgovoru kustosica izložbe Martina Kontošić.

Izložba ostaje otvorena do 7. ožujka

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.02.2014