Ideja radikalnih medija | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Ideja radikalnih medija

Sagledavanje radikalnih medijskih praksi nastalih u posljednja dva desetljeća te preispitivanje njihova pojma iz šire perspektive cilj je konferencije koja će biti održana u Mami.

  • A
  • +
  • -

Konferencija Ideja radikalnih medija dio je projekta Prošireni estetički odgoj, u suradnji organizacija Berliner Gazette, Kontrapunkt, Kuda.org, Multimedijalni institut i Mute, uz podršku programa Kultura 2007-2013 Europske komisije, a bit će održana u petak i subotu, 7. i 8. lipnja u net.kulturnom klubu MaMa. Cilj je konferencije sagledavanje radikalnih medijskih praksi u umjetnosti, javnoj komunikaciji i političkom djelovanju, a koje su nastale u posljednja dva desetljeća. Konferencijom se također želi preispitati sam pojam radikalnih medija iz jedne šire historijske perspektive kao i kritičke perspektive sadašnjeg društvenog trenutka.

Konferencija je organizirana u kontekstu izložbe Izgledi Arkzina koja je u tijeku u Galeriji Nova te izložbe Instaliranje javnosti koja će biti otvorena na jesen. Arkzinov izdavački i aktivistički rad anticipirao je i reflektirao taktičke medijske prakse koje su se početkom 1990-ih kristalizirale u preplitanju političkog trenutka, obilježenog jugoslavenskim ratovima i alterglobalisitčkim otporom, s tehnološkom pojavom ranog Interneta.

Tehnološke inovacije u masovnoj komunikaciji tijekom 20. stoljeća uvijek su budile nadanja da ćemo konačno dobiti dvosmjerni medij u kojem će svatko moći govoriti najširoj javnosti. Međutim, te su nade uobičajeno ubrzo bivale razočarane konkretnom implementacijom tih inovacija, a što je redovito rezultiralo upravo većom komercijalnom i političkom kontrolom nad medijskim prostorom. Do sredine devedesetih Internet je već ušao u široku svakodnevnu upotrebu otvarajući perspektivu radikalno demokratizirane javne komunikacije.

U tehnološkom pogledu distribuirano i u društvenom karakteru kolektivno ustrojstvo Interneta nudilo je razloge za vjeru da će ovo konačno biti trenutak kada ćemo moći prestati mrziti medije i prihvatiti se zadatka da postanemo mediji. U mnogim aspektima to se zaista i dogodilo. Internet je radikalno demokratizirao javni govor i pospješio mogućnosti političkog organiziranja. I dok je tako olakšavao razmjenu i koordinaciju u globalnim razmjerima, istodobno je poticao stvaranje novih oblika društvenog organiziranja i angažmana u posve lokalnim razmjerima. Dapače, upravo je kritička oštrica internetskih praksi često bila u većoj mjeri vezana uz fizički prostor i stare medije kao tisak no što se to moglo pretpostaviti.

Međutim, mnogo toga se promijenilo od devedesetih. Budući da su tehnološke promjene, koje su potaknule nastanak novih medijskih praksi i koje su od tih praksi s vremenom napravile mainstream, uzdrmale temelje starih medija, logika kojom je tehnološki razvoj primarno potčinjen zakonitostima kapitalističkog tržišta i ekspanzije nalagala je da se tehnološki razvoj Interneta treba preusmjeriti odnosno prebaciti s obećanja mnoštva neovisnih medijskih proizvođača na imperativ masivnog praćenja i komodifikacije ponašanja publike. Ni ova tehnologija neće se pokazati narodnom tehnikom, kao što tehnologije to nikada ni nisu bez praksi prisvajanja i podruštvljenja.

U trenutku kada je kritička analiza i radikalna praksa isto tako potrebna kao i prije dvadeset godina, na potencijal radikalnih medija gledamo sve skeptičnije. Konferencija će pokušati rasvijetliti upravo taj povijesni luk i tu sadašnju nedaću, a u tom pokušaju sudjelovat će istaknuti teoretičari, umjetnici i praktičari, kako pojedinci tako i kolektivi, koji su i sami sudjelovali u kritičkom razmatranju tih procesa tijekom protekla dva desetljeća. 

U petak, 7. lipnja, u net.kulturnom klubu Mama govorit će Katarina Peović Vuković, Matteo Pasquinelli, Luka Frelih, Tomislav Medak, Zoran Pantelić, Joanne Richardson i Gerald Raunig, a Multimedijalni institut i Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu organiziraju i koncert Jana Jelineka i Lukatoyboya, u 21.30 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD.

U subotu, 8. lipnja, Vuk Ćosić, Ana Peraica, Clemens Apprich, Vera Tollmann, Anthony Iles, Eric Kluitenberg i János Sugár održat će izlaganja u Mami, a Branka Ćurćić u Galeriji Nova gdje će Dejan Kršić posjetitelje provesti kroz izložbu Izgledi Arkzina, od 13 do 15 sati.

Konferencija će biti održana na engleskom jeziku, a cjelokupan program potražite ovdje.

mi2 / M.M.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.06.2013