Ideje budućeg razvoja | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Ideje budućeg razvoja

Održava se peti po redu simpozij programa Anatomija otoka 2012-2016, kojim se na interdisciplinaran način istražuju mogućnosti održivog razvoja otočnih zajednica.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Anatomija otoka / Facebook

  • A
  • +
  • -

Anatomija otoka, udruga osnovana s ciljem stvaranja i primjene interdisciplinarnoga znanja o otocima, poziva na sudjelovanje na petom po redu simpoziju programa Anatomija otoka 2012-2016. Simpozij će se već tradicionalno održati na otoku Visu, od 15. do 18. rujna, a ove godine tema je Od otočnog manifesta prema osnivanju Međunarodnog centra za otočni život i kulturu.

Program Anatomija otoka 2012-2016 ciklus je simpozija i radionica na kojima se raspravljaju teme vezane za razvoj otoka. Primarni cilj Udruge formiranje je međunarodne platforme za istraživanje i razvoj otoka kao aktivnoga sudionika u afirmaciji života na otocima, te stvaranje interdisciplinarnog znanja i mogućnosti prijenosa tog znanja različitim oblicima edukacije. S tim ciljem organizirana su četiri međunarodna simpozija na kojima su obrađivane ključne viške teme. Prošlogodišnji, četvrti simpozij Odgovorni turizam na otocima - prema sinergiji turizma i cjelogodišnjeg života otoka, bavio se temama dobrih praksi viškog turizma, s posebnim naglaskom na temu alternativnog turizma.

Na sudjelovanje u simpoziju pozvani su stručnjaci raznovrsnih disciplina poput arhitekture, urbanizma, geografije, ekonomije, arheologije, etnologije i kulturne antropologije, sociologije i agronomije, kao i predstavnici lokalne samouprave i udruga te pojedinci uključeni u otočne razvojne programe. Ovakvim interdisciplinarnim pristupom otvorena su brojna pitanja o otočnim zajednicama, kako onim stalno naseljenih stanovnika, tako i o povremenim te o njihovim virtualnim supostojanjima. Važnim se pokazalo pitanje emancipacije potreba i uloge sekundarnog stanovanja na otočnim prostorima, a uočen je i proces svojevrsne "ekološke gentirifikacije" - s kopna dolaze i naseljavaju se ekološki osviješteni stanovnici privučeni alternativnim načinima života, ali i razvojem zelenog poduzetništva.

Nakon svakog simpozija organizirane su međunarodne radionice studenata arhitekture čiji se program također održava na Visu. Radionice rezultiraju projektima koji operacionaliziraju zadanu temu, a do sada su osmišljena dvadeset i tri projekta prenamjene i obnove viške arhitektonske, arheološke i pejzažne baštine. Tema ovogodišnje radionice je otkriti postojeće potencijale otoka, pretvoriti ih u ideje budućeg razvoja i predstaviti u formatu kratkih video uradaka. Video radovi nastali u okviru radionice trebaju nagovijestiti alternativne mogućnosti otočnog razvoja u kojima turizam (i njegovim potrebama namijenjena poljoprivredna proizvodnja i smještajni kapaciteti) ne predstavljaju jedinu ekonomsku djelatnost. Interakcija posjetitelja i žitelja treba biti složenija i produktivnija od one zasnovane na otuđenom odnosu uslužitelj-konzument, kultura ne znači folklorni dekor nego kritičko stvaralaštvo, a prostorno okruženje nije kulisa nego funkcionalni socio-ekološki sustav.

S obzirom na arhitektonski fokus radionice, kao i primarno obrazovanje većine polaznika, posebna će se pažnja posvetiti prostornim, odnosno arhitektonskim, urbanističkim i krajobraznim kvalitetama Visa te mogućnostima njihovog očuvanja i daljnjeg razvoja. Fizički prostor viških gradova, sela, polja, arheoloških nalazišta, vojnih objekata kao i cjelokupnog viškog arhipelaga promatrat će se kao neraskidiva cjelina s društvenim praksama koje su ga kroz stoljeća oblikovale i mijenjale, a to čine i danas. 

Ove se godine zaokružuje prvi petogodišnji ciklus simpozija i radionica kojima će se nastojati razviti zaključne smjernice i osmisliti daljnje djelovanje kroz Međunarodni centar za otočni život i kulturu. Rok za prijavu na simpozij je 15. lipnja, a na radionice 30. lipnja 2016. godine.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 09.06.2016

VEZANE VIJESTI

Afirmacija života na otocima

Piše: Martina Domladovac

U Parizu je otvorena putujuća izložba Vis i Anatomija otoka, rezultat višegodišnjih međunarodnih simpozija i radionica.

Prvo digitalno otočko kino

Piše: Antonija Eremut
Digitalizacija kina u Korčuli pokazalo se kao integrativni faktor koji je privukao publiku ne samo na filmske projekcije.

Mreže uzajamne podrške

Piše: Matija Mrakovčić
Ured za udruge predstavio je mobilnu aplikaciju kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode.