Ideologija i estetika manualnog rada | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ideologija i estetika manualnog rada

This Town Needs Posters nije samo izložba plakata istoimenog autorskog tandema, nego i predstavljanje procesa njihovog rada, ideja i načela koje stoje iza njega.

16.03.2017 - 31.03.2017 , Zagreb - Galerija HDD
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 16. ožujka u 20 sati otvara se izložba This Town Needs Posters koja predstavlja pregled dosadašnjeg djelovanja istoimenog autorskog tandema koji čine arhitekti i dizajneri Sven Sorić i Hrvoje Spudić. Iako je ovaj autorski tim primarno poznat publici preko svojih prepoznatljivih plakata koji najčešće govore tipografskim jezikom, ovo nije samo izložba plakata, nego i predstavljanje procesa njihovog rada, ideja i načela koje stoje iza njega, kao i specifičnih znanja u području manualnih tiskarskih tehnika koje današnje generacije dizajnera zapostavljaju, a publika ih rijetko ima priliku vidjeti. Izložba je dio programske linije HDD galerije "U prvom licu".

Arhiv rada kolektiva čine gotovi plakati, njihovi klišeji i niz probnih otisaka, koji čine dokumentaciju ne samo kronologije i intenziteta produkcije, već i procesa učenja pokušajem i pogreškom, koji dokazuje kako je kontinuirani eksperiment jedini način napredovanja kojeg poznaju. Iako se ideologija uradi sam / do it yourself pokreta neminovno veže uz njihov rad, uvijek preferiraju estetiku proizašlu iz procesa i zanatske nepreciznosti kao neminovne posljedice vlastitog neznanja nad rado imitiranom estetikom nesavršenosti povijesnih popkulturnih pokreta. U današnje vrijeme sveprisutnog softvera i jeftinog ispisa, čak i jeftinih profesionalnih usluga, DIY ideologija nije niti brža, niti jeftinija, niti efikasnija, već je ona isključivo pitanje fanatizma.

Tijekom proteklih godina autorski tandem This Town Needs Posters održao je niz radionica koje su mahom posljedica neposrednosti i jednostavnosti njihovog procesa rada, ali i devijacija od uvriježenih postupaka svojstvenih tehnikama visokog i dubokog tiska, koje najčešće koriste. Radionice formatiraju ovisno o iskustvu i uzrastu polaznika, dok se nastoji pokriti osnova najpristupačnijih tehnika. Iako je početna teza, proizašla iz frustracije trenutka u kojem fizička proizvodnja plakata na nezavisnoj sceni postaje znatan trošak, kroz dosadašnji rad kolektiva obranjena, otvorio se prostor za niz pitanja koje bi se mogle jednostavno sažeti u pomalo opasnoj tezi — da u vremenu nakon dominacije plakata kao vrhunskog dizajnerskog ostvarenja on traži nove pozicije interakcije ne samo u javnom prostoru, nego i u promišljanju dizajnera o samoj svrsi tog medija.

This Town Needs Posters je platforma za dizajn i ručni, analogni tisak. U svom radu naglasak stavljaju na materijale, proces i tehniku rada, te sve njihove nedostatke, kao i zanatske nesavršenosti proizašle iz procesa prihvaćaju kao elemente oblikovanja. Djeluju na području nezavisne glazbene i kulturne scene unutar koje surađuju s domaćim i inozemnim akterima, među kojima izdvajaju Močvaru, Žedno Uho\ Super Uho, Zavod za eksperimentalni zvuk, Klubvizija, SC, HDD\Dan D, AKC Attack. Na zagrebačkom Danu D 2014. godine nagrađeni su prvom nagradom žirija, te im je na beogradskom Mikseru 2015. dodijeljen Mikser Award. Drže predavanja na SOS Dizajn Festivalu u Sarajevu, da festivalu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i na Fluid Design Forumu u Baru, izlažu u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Sisku, Subotici. Aktivno drže radionice među kojima ističu dizajnerske početnice na Danu D i u MUO, te radionice u MSU Zagreb, na Fluid Design Forumu u Baru, na Danima kreativnih industrija u Dubrovniku i povodom 70 godina oslobođenja Zagreba.

Sven Sorić je diplomirani arhitekt, kao freelancer radi na području dizajna i arhitekture. Suosnivač je platforme This Town Needs Posters koja se aktivno bavi analognim oblikovanjem i tiskom plakata vezanih uz nezavisnu kulturnu scenu. Hrvoje Spudić diplomirani je arhitekt, bavi se DIY analognom fotografijom, istražuje principe optike kroz izradu kamera obskura i sličnih optičkih naprava. Dugogodišnji je član Klubvizije u kojoj je držao nekoliko radionica. 2012. se pridružuje Svenu Soriću u osnivanju kolektiva This Town Needs Posters, gdje DIY pristup i fotografske tehnike i procese spaja s primitivnim tiskom.

Autori izložbe su Sven Sorić i Hrvoje Spudić, za grafički dizajn je zaslužna Lana Grahek, postav su radili Sven Sorić, Hrvoje Spudić i Marko Golub, a tekstove potpisuju Marko Golub i Bojan Krištofić.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.03.2017