Ideološki aspekti spomenika NOB-a | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Ideološki aspekti spomenika NOB-a

Tone eksploziva imale su uvijek jedan jedini cilj: falsificirati nedavnu prošlost. Točnije rečeno: izbrisati je.

22.01.2014 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

Jedan od popratnih programa uz retrospektivu Vojina Bakića jest i razgovor o ideološkoj pozadini nastanka, devastaciji, današnjem stanju i perspektivama obnove spomenika NOB-a u Hrvatskoj. Zbog velikog interesa javnosti za temu umjetničke ostavštine Vojina Bakića, MSU organizira javni razgovor da čujemo mišljenje struke i stav Ministarstva kulture. Između ostaloga, raspravljat će se o društveno-političkoj situaciji nakon 1945. i ideološkoj pozadini gradnje spomenika, ali i pokušati analizirati ideološku pozadinu rušenja spomenika NOB-a tijekom Domovinskog rata s naglaskom na: što je bio cilj devastacije i rušenja - revizionizam povijesti, barbarizam ili možda nešto drugo? Je li to danas neželjena baština ili postoji neki plan zaštite i moguće obnove?

U svom tekstu Umiranje spomenika iz 1999. povjesničar umjetnosti Zvonko Maković bio je jedan od prvih kritičara koji je upozorio na hotimično brisanje povijesti bilježeći kako su "tone eksploziva imale uvijek jedan jedini cilj: falsificirati nedavnu prošlost. Točnije rečeno: izbrisati je. Ta praksa nije originalna. Prije bi se moglo reći kako je ona vječna i povezana s univerzalnim vjerovanjem u magijsku moć slika i kipova. Vjerovanje da slike i kipovi utjelovljuju neprijateljske sile izazivalo je iracionalnu mržnju iz koje su se javljali različiti oblici destrukcije. Poput stvarnih neprijatelja, stradavali su i njihovi simboli".

U razgovoru u dvorani Gorgona u srijedu, 22. siječnja, u 18 sati sudjeluju Tvrtko Jakovina, Snješka Knežević, Zvonko Maković, Lidija Merenik, Nataša Ivančević i Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture).

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.01.2014