Ignoriranje problema i prešutno odobravanje | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Ignoriranje problema i prešutno odobravanje

Neformalna Inicijativa Preuzmite odgovornost za ubojstva žena, okupljena zbog najnovijih ubojstava žena u siječnju, poziva na sudjelovanje u prosvjednoj akciji.

06.02.2016 , Zagreb - Cvjetni trg

Foto: Irma Pinto

  • A
  • +
  • -

Samo u posljednjih mjesec dana ove godine dogodila su se četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi partneri, supruzi, očevi i sinovi. U nešto više od godinu dana 16 je žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija – kćeri, majke i bake.

U Republici Hrvatskoj svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana, jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug.

Prijavljeno nasilje policija pri očevidu tretira kao 'kršenje javnog reda i mira', često dolazi do dvostrukog uhićenja (nasilnika i žrtve). Policija prosljeđuje i agresora i žrtvu u ruke sudaca koji su prema nasilnicima blagi – daju im premale novčane i prekratke zatvorske kazne, ne izdaju potrebne zaštitne mjere ili ih neadekvatno primjenjuju. S druge strane, žrtve žene koje su preživjele nasilje tretirane su neprimjereno, suočene sa zastrašivanjem i dodatno traumatizirane. Takve 'kazne' i postupanje ne samo što direktno ugrožavaju život žena, već šalju i poruku kako nasilje nad ženom nije ozbiljan zločin. Žena koja je prijavila nasilje s pravom shvaća da nije zaštićena, da se zlostavljač brzo vraća kući, još agresivniji i spreman da ubije.

Okupljanje inicijative Preuzmite odgovornost za ubojstva žena potaknuto je najnovijim ubojstvima žena u siječnju. Inicijativa svoju prvu akciju organizira u subotu, 6. veljače na Cvjetnom trgu u Zagrebu, od 11 do 13 sati

Akciju možete podržati svojim dolaskom i držanjem transparenta, a iz inicijative naglašavaju kako su svi konstruktivni prijedlozi i komentari dobrodošli. Svoje sudjelovanje, i način na koji želite sudjelovati potvrdite na mail adresi, a više informacija o akciji možete pronaći na Facebook stranici.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.02.2016