Ignoriranje stvarnih činitelja | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Ignoriranje stvarnih činitelja

Okrugli stol o pitanjima nejednakosti i blagostanja u gradu i državi moderirat će Davor Mišković i Nebojša Zelić.

02.11.2015 , Rijeka - Filodrammatica

Okružen postavom multimedijalne instalacije Početnica u Galeriji Filodrammatica, u ponedjeljak 2. studenog, s početkom u 19 sati, održat će se okrugli stol naziva Nejednakost u gradu.

U raspravi će sudjelovati Avner de-Shalit (Odsjek za političke znanosti, Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu), Ognjen Čaldarović (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu), Elvio Baccarini (Odsjeku za filozofiju, Filozofski fakultet u Rijeci) i Jana Šarinić (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu). Razgovor koji će se voditi na engleskom jeziku organiziraju Drugo more, Centar za napredne studije jugoistočne Europe i Sveučilište u Rijeci, a ulaz je slobodan.

Ukoliko se gradovi kao politički i društveni entiteti razlikuju od država, možda bismo nejednakost u gradu trebali poimati na drugačiji način nego što to činimo s nejednakošću unutar države. Nejednakost u gradu se trenutno mjeri tzv. Ginijevim koeficijentom, ekonomskim mjerilom razvijenim radi proučavanja nejednakosti u državama. Prilikom primjene Ginijevog koeficijenta u promatranju nejednakosti u gradu dolazi do metodoloških poteškoća iz razloga što takvo mjerenje ignorira stvarne činitelje blagostanja u gradovima, a time i ono što nam je važno prilikom proučavanja nejednakosti u gradu. No, kako bismo uopće trebali prepoznati te činitelje blagostanja, a ako ih i znamo, na koji način možemo izmjeriti blagostanje?

Razgovor će moderirati Davor Mišković i Nebojša Zelić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.11.2015