Igra | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Igra

U ciklusu Igra Petra Balekić se fokusira na granice kojima društvo odjeljuje područje ženstvenosti od područja muževnosti.

23.05.2014 - 15.06.2014 , Veliko Trgovišće - Spomen škola

Stavljajući biološke značajke likova u drugi plan, ili ih u potpunosti negirajući, autorica se osvrće na (ne)usvajanje zadanih rodnih uloga kao pretpostavku uspostavljanju identiteta. Orijentirajući se na geste, frizure i odjeću likova te radnje koje izvršavaju, a koje se nužno vežu samo uz jedan rod ne dopuštajući područje preklapanja, autorica ukazuje na društvene produkte kojima je čovjekova priroda ograničena i ukalupljena unutar okvira prihvatljivih normi.

Kroz prikaz dječje igre autorica dovodi u pitanje dogmu o apolitičnosti i nevinosti tog svijeta – ograđujući polje igre rezervirano za muški rod od onog svojstvenog ženskom, osvještava odgojnu ulogu igre u stvaranju rodno ograničenog identiteta. Unatoč tome, igra u svojoj kreativnosti prekoračuje normativne granice i egzistira kao jedino područje koje ima privilegiju boraviti istodobno u svijetu normalnosti i ludila.

Petra Balekić rođena je 1989. u Đakovu. Godine 2007. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, grafički smjer. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi i radionica te u izvedbama nekoliko javnih radova. Dobitnica je prve nagrade na međunarodnom natječaju Gender Equality in the Private Sector 2012. 

Otvorenje izložbe Petre Balekić i koncert etno grupe Primavara najavljeni su za petak, 23. svibnja, u 20 sati u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Izložba je otvorena do 15. lipnja.

Grupa Primavara spaja tradicijsku balkansku glazbu s melodijama Arabije, ritmički i harmonijski modernizirajući ovu kombinaciju. Četvero glazbenika će nas uz zvukove buzuki gitare, perkusija, flaute i cimbala provesti putem Balkana, sve do Arabije. Zanimljivim ih čini spoj neobičnog instrumentarija i vokala koji narodnom pjevanju daje finiji i nježniji prizvuk pa slušajući njihovu glazbu putujemo vlastitim emocijama, od najtužnijih stanja duha do beskrajne sreće i veselja, meraka u svakom pogledu, uz neizbježnu dozu mistike.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.05.2014