Igra, video, tijelo, pokret | kulturpunkt

Najave Instalacija

<

Igra, video, tijelo, pokret

, Split - Galerija Praktika

Video instalacija i igra Gurkanja projekt je kolektiva queerANarchive realiziran kroz suradnju umjetnika Marka Gutića Mižimakova iz Zagreba, Tonča Kranjčevića Batalić iz Splita te Vigura Gurdua iz Ljubljane, a sastoji se od višekanalne video instalacije u kojoj međusobno komuniciraju dva autorska video zapisa te igre koju tjelesnim prisutstvom i pokretom uspostavlja plesač. Projekt Gurkanja održava se u ponedjeljak, 4. siječnja u 19 sati u Galeriji Praktika, Klub Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split.

Video instalacija Gurkanja kroz dva autorska video zapisa u prostor galerije prenosi jednan performativni čin. Video zapisi su različitih kvaliteta. Taj estetski odabir ne odražava samo senzibilitet pojedinog autora, on samo otvara niz mogućih interpretacija samog čina koji u odnos stavlja tijelo i prostor, intimno i javno. Dva tijela koja se približavaju i udaljavaju, privlače i odbijaju, intimnim gurkanjem pregovaraju vlastiti odnos ali i svoje postojanje u odnosu na javno, na ulicu. Odnos dodatno potaknut mrakom sporedne ulice u video zapisu postaje odnos svjetla i sjene. U svom gurkanju konture tijela izlaze u svijetlo ulice te se opet povlače u mrak. Na uspostavljene odnose u samom prostoru galerije tijelesnom prisutnošću i pokretom reagira plesač. Kroz svoj performans on inzistira na vlastitom mjestu, traži poziciju vlastite drugosti u zatečenim okolnostima. Nadovezujući se na igru iz video zapisa on širi značenje rada na odnose tjelesnog prisustva i odsustva. 

Video zapisi korišteni u ovom radu nastali su u sklopu radionice queerULICA koju je queerANarchive organizirao početkom 2015. godine. Radionica je imala za cilj zabilježiti pregovaranja queer identitea u javnom prostoru grada, na ulici. Vizualni umjetnik Marko Gutić Mižimakov i član kolektiva queerANarchive Tonči Kranjčević Batalić jedan od timova su koji je sudjelovao na radionici. Plesač, istraživač zaigranosti Vigur Gurdu unutar ovog projekta nastavlja se igrati konceptima drugosti, koje je započeo istraživati unutar autorske igre Drug.

Projekt se predstavlja u sklopu programa queerIZLOŽBE kolektiva queerANarchive koji otvara queer diskurs u gradu Splitu. Izložbe koje organizira kombinacija su lokalne i inozemne umjetničke produkcije.  

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje u Splitu od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT kulture kroz programe queerIZLOŽBE i queerRADIONICE kolektiv se bavi se partikularnostima queer kulture.

Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbiju u Švedskoj (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.01.2016