IKS festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

IKS festival

Drugo izdanje međunarodnog festivala suvremenog kazališta bit će održano u Splitu, od 3. do 12. rujna, na nekoliko pozornica.

03.09.2013 - 13.09.2013 , Split - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Ovogodišnja selekcija prikazuje projekte visoke izvrsnosti i međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji kroz specijalan projekt - Putevima kazališta inovacije na Mediteranu - te prikazuje neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske, talijanske i španjolske regije.

Poprišta festivala bit će Amfiteatar Multimedijalni kulturni centar u Domu mladih, Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište mladih, Galerija umjetnina i Dioklecijanovi podrumi u kojima će se, u suradnji s Perforacijama, održati Noć performansa

Ovogodišnji kazališni program započinje predstavom Too late! poznate talijanske kazališne skupine Motus, specifičnog interdisciplinarnog, dramaturškog izraza i neobičnog iščitavanja Sofoklove Antigone kroz igru talijanske glumice Silvije Calderoni i srpskog glumca Vladimira Aleksića

Putevima kazališta inovacije predstavit će se i španjolska skupina Erre que erre s plesnom predstavom Hoogerman u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Španjolskom ambasadom, a nastavit će se selekcijom festivala INTEATRO iz Ancone, važnim središtem talijanske eksperimentalne umjetnosti s tridesetrogodišnjom praksom promocije i distribucije suvremenih izvedbenih praksi na Mediteranu i šire. 

Okosnica projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu jest održivost suvremene kazališne scene u kontekstu lokalnog i regionalonog razvoja na području Dalmacije. Istodobno s mediteranskim programom, u predstavljački kontekst unose se i dvije srpske produkcije – mladi redatelj Marko Manojlović s Predstavom u stanu, i novom produkcijom Parobrod teatra Centra za nezavisnu kulturu u Beogradu s predstavom U samoći pamučnih polja.  

Na sceni Amfiteatra 6. rujna nastupit će Kazalište Hotel Bulić u čijoj se produkciji izvodi djelo Antonina Artauda, nova uspješnica redateljice, glumice i producentice Senke Bulić

Prepoznatljivim stilom istraživačko kazalište Teatar Rubikon predstavlja queer katoličku dramu Coito ergo sum, opjevavanje Filozofije u budoaru još uvijek kontroverznog i provokativnog Markiza de Sadea u opernoj formi kao svoj doprinos ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Kroz fraktalnu filozofiju sve mu se više približava splitski Fraktal falus teatar s projektom Victimize koji istražuje odnos zapadne kulture prema patnji te odnos zlostavljanih i zlostavljača postavljajući na scenu istinite priče i događaje.  

Koliko je Očevidnik kazališta pospješio kazališnu praksu, njenu izvrsnost na hrvatskoj sceni, koja je njegova primjena, ali i nedostaci razgovarat će se na tribini u Domu mladih 10. rujna s početkom u 19 sati na sceni Amfiteatra. Tribina se organizira u suradnji sa internet portalom za izvedbene umjetnosti Teatar.hr i Mrežom izvedbenih umjetnosti kroz festival Perforacije, a koji donosi i dva rezidencijalna projekta umjetnika Marka Markovića i Antonia Grgića te umjetnički događaj Noć performansa koji će predstaviti lokalne splitske umjetnike ali i umjetnike iz šire hrvatske regije. 

Plesna decentralizacija kulturne proizvodnje i distribucije provodi se u sklopu projekta Nomad on the road Nomadske plesne akademije s partnerom Dani suvremenog plesa Varaždin, a imat ćemo priliku vidjeti novi rad mlade koreografkinje i plesačice Ine Sladić.  

Orgazmička predstava Šuma drvo skoro skroz kolektiva SKROZ započet će i svršiti u Gradskom kazalištu mladih prema kultnoj knjizi američke underground autorice Nin Andrews The Book of Orgasms i postaviti pitanje može li jedan orgazam promijeniti tijek ljudske povijesti. 

Alternativna umjetnost, ona koja se bori protiv logocentričnosti i ideologije, a zagovara istraživanje i razvoj, progovara i off scenom u koju je ove godine uvrštena Dadante - udruga za razvoj eksperimentalne umjetnosti s posebnim ciljem – Odlučna bitka za genij Splita. Tu je i anarho scena Darka Pivca, aktivista i umjetnika popularnog ratnog Bountya s predstavom Anarh 1904 – 2012 koja će zasigurno probuditi živopisan duh specifičnog kvarta, starog splitskog naselja Varoša i progovoriti o životu današnjeg puka, onog suvremenog i radikalnog, u predstavi o NATO-u, EU i religiji. 

Detaljan program potražite ovdje ili na facebook stranici festivala.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.08.2013