Ili otok ili brod | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Ili otok ili brod

Tina Gverović izlaže u londonskoj galeriji SE8, a dio su izložbe i performansi nastali u suradnji s Vlatkom Horvat i Margaretom Kern.

  • A
  • +
  • -

Samostalna izložba Tine Gverović Ili otok ili brod bit će otvorena u londonskoj SE8 galeriji 18. travnja.

Izloženi crteži i slike Tine Gverović istražuje teme nestabilnosti i prolaznosti, te njihove pozicije u fiktivnim i stvarnim topografijama. Izložba funkcionira kao teatar sjećanja, gdje su izloženi materijali izvođači u galerijskom kontekstu koji aktiviraju naša osobna sjećanja na prethodne susrete i iskustva. Načinom na koji su radovi postavljeni u prostorno-arhitektonskoj strukturi dovedeni su u novi kontekst u kojem autorica istražuje svoj interes za teritorijalna ograničenja.

Iako naizgled prate formalni postav, razlika izmedu objekta i strukture ne postoji: svaki dio izložbe - slika, okvir, daska, drvena ploča, video-slika - ima materijalnu prisutnost i skulpturalnu formu koja u sebi istovremeno objedinjuje promišljenu radnju, proces i postav. Zvuk snimljenog govora provlači riječi kroz prostor dodajući jos jedan dodatni sloj postavu.

"Sam naslov izložbe odnosi se na podvojenost između nautičkog vozila i mjesta; jedan se odnosi na prolaznost i nestalno mjesto, drugi na stabilnost i trajnost. Možda se ova metafora može proširiti na kontekst galerije, koju doživljavamo kao brod, arku koja sadrži kolekciju koju treba spasiti od poplave, ili brod koji se nasukao na neki čvrsti i udaljeni komad zemlje”, navode u predgovoru izložbe kustosi Nicolas de Oliveira i Nicola Oxley.

Uz izložbu je producirana 7” gramofonska ploča s novim audio radom umjetnice, a sastavni su dio izložbe i performasi nastali u suradnji s Vlatkom Horvat, najavljen za 11. svibnja, i Margaretom Kern, najavljen za 18. svibnja, do kad se izložba u galeriji SE8 može pogledati.

Tina Gverović (1975, Zagreb) u svojim radovima propituje pomake geopolitičkog u imaginarni prostor. Radi u medijima crteža, slike, videa, zvuka i teksta. Nedavne izložbe uključuju Putovanje na Jug, Baltic Art Centre, Visby, Slika koja nedostaje (sa Sinišom Ilićem), Fordham galerija, London, i Nevidljiva gradnja Busan Biennale, Južna Koreja.

KP / Fotografija: Tina Gverović, Building Site: Dreams in the Dust

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.04.2013