Iluzija ispunjenosti | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Iluzija ispunjenosti

Kapitalizam i njegova manifestacija - konzumerizam, tema je filma Moje stvari Petrija Luukkainena, koji se u potrazi za srećom i smislom pokušava riješiti svih svojih stvari.

17.04.2018 - 03.05.2018

Kapitalizam i njegova manifestacija - konzumerizam, tema je filma Moje stvari, vrckavog eksperimenta mladog finskog redatelja Petrija Luukkainena, koji se u potrazi za srećom i smislom pokušava riješiti svih svojih stvari. Unutarnja praznina koju osjeća u žestokom je kontrastu s njegovim stanom pretrpanim sitnicama koje su mu ovladale životom i dugo nudile tek iluziju ispunjenosti. Snimajući sebe na "dijeti života", Petri nudi suptilnu analizu modernog društva i njegovih glavnih karakteristika: međusobne otuđenosti i opsjednutosti materijalnim.  

Filmom Moje stvari slavi se nadolazeći Dan planeta Zemlje. U programu su još dva filma koja tematiziraju važne ekološke i društvene probleme današnjice: Kanadsko-američki dokumentarac Ovo mijenja sve (r. Avi Lewis), i francuski Između neba i leda (r. Luc Jacquet) također fokus stavljaju na klimatske promjene, kapitalizam i bezumni konzumerizam, a svi redom propituju aktualni status quo i pozivaju na promjene.  

Filmovi od 17. travnja dolaze na platna kina Europa (Zagreb), pop-up kina Samobor, kina Zlatna Vrata (Split), Art-kina Croatia (Rijeka), kina Gaj (Varaždin) te kina u Metkoviću, Rovinju, Poreču i Ivancu uz posebne projekcije u Puli, Velikoj Gorici i Bujama. Dodatne informacije o točnim terminima i kino ulaznicama dostupne su na Internetskim stranicama kina te stranici Restarta

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.04.2018